Den akademiska läxan (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Historiska serien (del 36)
Antal sidor
231
Utgivningsdatum
2017-11-30
Förlag
Kungl. Vitterhetsakademien
Dimensioner
245 x 170 x 20 mm
Vikt
611 g
ISBN
9789174024593
Den akademiska läxan (inbunden)

Den akademiska läxan

Inbunden Svenska, 2017-11-30
332
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Denna bok handlar om akademisk undervisning i 1600- och 1700-talets Sverige. Föreläsningsanteckningar som studenterna lämnat efter sig ger kunskap om föreläsandets vardagliga praktik: om dikterande, kopiering, kompletterande undervisningsformer, offentlig och privat undervisning och om latin och svenska som undervisningsspråk. I debattskrifter och myndigheternas förordningar hittar man det normativa perspektivet. På 1700-talet trodde somliga att böcker och självstudier kunde ersätta föreläsandet, men omkring sekelskiftet 1800 upphöjdes föreläsningen till en unik undervisningsform där entusiasmerande lärare inte bara skulle meddela studenterna nytt vetande utan också lära dem att tänka vetenskapligt. I praktiken ändrades inte så mycket. I en lång epilog följs sedan föreläsandets öden fram till nutidens akademiska massutbildning. Det antyds att de grundläggande villkoren för det akademiska föreläsandet trots alltmer sofistikerade tekniska hjälpmedel förblivit sig ganska lika genom tidens och pedagogikens växlingar.

Bo Lindberg är professor emeritus i idéhistoria vid Göteborgs universitet och har i sin forskning ägnat sig bl.a. åt akademisk kultur under tidigmodern tid.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den akademiska läxan
  2. +
  3. Den antika skevheten : politiska ord och begrepp i det tidig-moderna Sverige

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den antika skevheten : politiska ord och begrep... av Bo Lindberg (häftad).

Köp båda 2 för 591 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Den akademiska läxan