Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Telegram klassiker
Antal sidor
293
Utgivningsdatum
2013-03-20
Förlag
Telegram Förlag
Dimensioner
178 x 110 x 12 mm
Vikt
287 g
SAB
Hc.017
ISBN
9789174231069

Adel, präster, smugglare, bönder

Häftad,  Svenska, 2013-03-20
284
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
För dig som älskar vackra böcker! I ett unikt samarbete med några av Sveriges intressantaste illustratörer ger Telegram ut valda världsklassiker. Varje bokomslag är ett unikt konstverk som tillsammans bildar en exposé över hur spännande det blir när dagens konstnärliga uttryck möter tidlösheten hos litteraturens mest omtyckta klassiker.

Varje omslag kan även köpas som affisch.

Du får dessutom e-boken på köpet via en unik kod inuti boken.

OM FÖRFATTAREN
Albert Engström, (1869-1940) umgicks - och då gärna under festliga former - i de konstnärliga kretsarna kring Carl Larsson, Bruno Liljefors, Verner von Heidenstam, Gustaf Fröding, Anders Zorn, Erik Axel Karlfeldt. Så småningom blev han god vän även med sin store idol August Strindberg.

Albert Engströms porträtt och tolkningar av, som han kallar det, adel, präster, smugglare och bönder, är djupt inrotade i det svenska medvetandet. Det är inte många svenskar som inte känner till Engström och hans "gubbar". Han är framför allt känd som tecknare, men han är också en mycket framstående konstnär på ordens område och förtjänar att läsas mera. Mycket mera. Humoresker, reseskildringar och kåserier utmärker Engströms prosa, men här finns också djupare samhällskritik, och karakteristik.
Albert Engström var tecknare innan han blev författare, och troligen kände han sig livet igenom i första hand som artist. Ändå, eller kanske just därför, som litteraturvetaren Gunnar Brandells skriver i standardverket Svensk litteratur 1870-1970: "skrev han en överlägsen prosa, direkt, slående och absolut chosefri, med en välgörande olitterär struktur".

"Han hade ett egenartat ansikte med Ögon som Minervas fågel under en högvälvd tung panna med lugg ... Hans hårda men känsliga ciselerade näsa, faunmunnen som omgavs av stripigt franskt bockskägg, med ett ord: hans ansikte fängslade svenskarna till den grad att alla måste titta ditåt där han satt. Han gick mjukt och tyst som en björn och hade en småländsk sjömans gängliga figur. Man kom att tänka på skeppsbrott och slädfärder när han kom in i ett rum. Men han förde tanken till annat också. Han kunde le precis som Velázquez vingud och gapskratta som en rallare ..."
Evert Taube om Albert Engström

OM BOKEN
Adel, präster, smugglare, bönder (1923) innehåller ett urval av Albert Engströms mest älskade kåserier och teckningar.

Omslagsillustratör: Christopher Stenseth

Omslaget finns att köpa som poster i begränsad upplaga, signerad av illustratör. 42x59 cm, med högsta fotokvalitet på högblankt affischpapper. Pris 495 kronor inklusive porto: http://tgr.am/adel

Litteratur på väggen: http://www.youtube.com/watch?v=GN2puUbxSHo&feature=youtu.be
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Adel, präster, smugglare, bönder
  2. +
  3. Spaningsledaren i Rinkeby : Min kamp mot gängvåldet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Spaningsledaren i Rinkeby : Min kamp mot gängvå... av Mats Lindström, Fredrik Sjöshult (inbunden).

Köp båda 2 för 493 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Albert Engström