Den röda nejlikan (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Telegram klassiker
Antal sidor
341
Utgivningsdatum
2013-10-24
Förlag
Telegram Förlag
Översättare
Axel Essén
Originaltitel
The Scarlet Pimpernel
Dimensioner
175 x 110 x 15 mm
Vikt
344 g
SAB
Hce
ISBN
9789174231960
Den röda nejlikan (häftad)

Den röda nejlikan

Häftad Svenska, 2013-10-24
252
  • Skickas inom 7-10 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
  • Köp nu, betala sen med
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
För dig som älskar vackra böcker! I ett unikt samarbete med några av Sveriges intressantaste illustratörer ger Telegram ut valda världsklassiker. Varje bokomslag är ett unikt konstverk som tillsammans bildar en exposé över hur spännande det blir när dagens konstnärliga uttryck möter tidlösheten hos litteraturens mest omtyckta klassiker.

Varje omslag kan även köpas som affisch.

Du får dessutom e-boken på köpet via en unik kod inuti boken.

OM BOKEN
Den röda nejlikan (1905) utspelar sig under franska revolutionen i slutet av 1700-talet. Huvudpersonen är en förmögen engelsman, sir Percival Blakeney, som under pseudonymen Röda nejlikan ägnar sig åt att i hemlighet rädda franska adelsmän undan halshuggning genom giljotin. Han är en mästare på förklädnad, en fantasifull planerare, en formidabel fäktare och en kvicktänkt flyktkonstnär. Varje gång han räddar någon undan avrättning hånar han sina fiender genom att lämna kvar ett kort med en bild på en liten blomma: en röd nejlika. Röda nejlikans identitet blir ett vida spritt samtalsämne och hjälten själv hamnar i fokus för en internationell förbrytarjakt av de franska myndigheterna. För att gömma sin verkliga identitet presenterar Percy Blakeney sig själv i vardagslivet som en korkad, snobbig lyxlirare. Hans verkliga identitet hemlighålls av ett gäng vänner som kallar sig Röda nejlikan-ligan. Sammanslutningen hjälper till att verkställa sir Percys planer.

Percival Blakeney är urfadern för arketypen "hjälten med hemlig identitet" och har inspirerat till hjältar som Zorro och Batman.

Romanen har inspirerat otaliga filmer, tv-serier och serieböcker. Framförallt har "Den röda nejlikan" kommit att användas som begrepp, och en rad aktningsvärda personer som hjälpt till att rädda människor från terror har fått det som smeknamn. Raoul Wallenberg var direkt inspirerad av en filmatisering av boken när han under andra världskriget påbörjade sitt arbete med att utfärda falska pass för att rädda totalt 15 000 ungerska judar från de tyska koncentrationslägren. Prästen Donald Caskie, alias "Den tartanfärgade nejlikan", hjälpte fler än 2 000 allierade att fly från det ockuperade Frankrike under andra världskriget. Varian Fry, alias "Amerikanska nejlikan", räddade tusentals flyktingar från Nazisterna under andra världskriget. "Den vatikanske röda nejlikan", Hugh O"Flaherty, räddade tusentals brittiska och amerikanska soldater, och judar, under andra världskriget. Harald Edelstam, "Den svarta nejlikan", var en svensk diplomat som hjälpte medlemmar ur norska motståndsrörelsen att fly från tyskarna. Och i Chile på 1970-talet räddade han flyktingar från Pinochets militärjunta. Namnet "Den svarta nejlikan" gavs också till Nelson Mandela innan han blev arresterad och fängslad, det var en effektiv förklädnad för att undvika att bli fångad.

OM FÖRFATTAREN
Emmuska Magdalena Rosalia Maria Josefa Barbara Orczy, "Baronessan Orczy", född 23 september 1865 i Tarnaörs, Österrike, död 12 november 1947 i Henley-on-Thames, England, var en brittisk författare och konstnär av ungersk aristokratisk börd. Emma Orczy publicerade över 70 böcker under sin livstid och blev med tiden förmögen på sitt författarskap.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den röda nejlikan
  2. +
  3. Röda nejlikan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Röda nejlikan av Emmuska Orczy (pocket).

Köp båda 2 för 307 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Emmuska Orczy