Flickan som snavade på guldet och andra detektivberättelser (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
147
Utgivningsdatum
2014-05-11
Förlag
Telegram Förlag
ISBN
9789174233421
Flickan som snavade på guldet och andra detektivberättelser (e-bok)

Flickan som snavade på guldet och andra detektivberättelser (e-bok)

(2 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok (EPUB), Svenska, 2014-05-11
39
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Fyra detektivberättelser i toppklass bjuder Stieg Trenter på i denna bok. Den första, Spökjakt med hund, är ? det säger författaren ? en unik historia, ty den är en perfekt ?deckarthriller? som verkligheten själv har hittat på. Trenter har ?bara? återberättat den, och hans berättarkonst har inte gjort den mindre spännande.

?Verkligheten som deckarförfattare? återkommer i den berättelse om en kuslig upplevelse på Sista tåget från Paddington en kväll i London, som en av fyra män drog en ruggig höstnatt i skärgården, medan stormen ylade och regnet smällde på fönstren. Stämningen i stugan var suggestiv och historien passade för både tillfället och ämnet, men var den där upplevelsen verkligen sann? Kan så kusliga saker hända? Fanns det inte en hake någonstans i berättelsen? Läs och se!

Spår i nysnö är en historia ur den svenska vardagen, fylld av raffinerad finurlighet. Den handlar om ett brott i en förort söder om Stockholm. Indicierna pekar tydligt åt ett visst håll, alltför tydligt tycker en ung och modig sekreterare på ett advokatkontor, och hon löser gåtan genom ett logiskt och briljant ? men farligt! ? detektivarbete.

Till slut låter oss Trenter träffa Flickan som snavade på guldet. Det gjorde hon på en båtresa till Köpenhamn och kom in i en fantastisk händelsehärva som förde henne kors och tvärs i staden från det ena hiskliga äventyret till det andra. Hade hon inte varit så enveten så hade inte den danska polisen fått tillfälle att buga sig så djupt för henne, hennes semestertripp hade inte varit så besvärlig och farlig men inte så innehållsrik heller. Och nu har dessutom läsaren fått en verkligt rolig historia att glädjas åt och kan konstatera att dikten kan vara fullt ut lika spännande som verkligheten.

Stieg Trenter (1914-1967) föddes som Stig Johansson men tog namnet Stieg Trenter efter att först ha använt det som pseudonym, idén fick han från E.C. Bentleys deckarklassiker Trent?s Last Case. Stieg Trenter var journalist och en mycket uppskattad kriminalförfattare och stockholmsskildrare. Han räknas till De Fyra Stora (tillsammans med Maria Lang, Hans-Krister Rönblom och Vic Suneson). Han debuterade 1943 med kriminalromanen Ingen kan hejda döden. I Farlig fåfänga (1944) introducerade han fotografen och amatördetektiven Harry Friberg, och litet senare också hans ständige vapendragare, kriminalaren Vesper Johnson. Harry Friberg är tecknad efter Trenters nära vän, mästerfotografen KW Gullers. Vesper Johnson har chefredaktören Runar Karlströmer som förebild, Trenters chef på tidningen Allers.

Stieg Trenters böcker är nostalgisk läsning för alla som tjusas av Stockholm och tidsandan som rådde i Sverige under 1940- och 1950-talen. De är vardagshistoriska dokument som i förbifarten berättar om små detaljer och större samhällsförändringar ? tunnelbanan byggs, Vasa bärgas, tidningen Expressen startar och så vidare. Och mitt i denna ofta trygga vardag: ond bråd död, spännande mordmysterier och familjedramer.

http://stiegtrenter.com/
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Flickan som snavade på guldet och andra detektivberättelser. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Flickan som snavade......
  Anders Mohlin, 26 juli 2019

  Har ännu inte läst alla novellerna, men hittills är betyget gott.
  Dock befinner sig novellerna inte på samma nivå som Trenters senare böcker.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Trenter Stieg

 • Ristat i sten

  Trenter Stieg

  DEN DEFINITIVA JUBILEUMSUTGÅVAN AV STIEG TRENTERS DECKARKLASSIKER. MED ÖVER 50 SIDOR EXTRAMATERIAL, UNIKA BILDER AV MÄSTERFOTOGRAFEN K W GULLERS OCH ETT NYSKRIVET FÖRORD AV LAURA TRENTER. DESSUTOM INNEHÅLLER BOKEN TVÅ STOCKHOLMSKARTOR ÖVER MORDPLA...

Bloggat om Flickan som snavade på guldet och andra d...