Dvärgarna (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
316
Utgivningsdatum
2014-05-11
Förlag
Telegram Förlag
ISBN
9789174233438
Dvärgarna (e-bok)

Dvärgarna (e-bok)

(2 röster)
E-bok (EPUB), Svenska, 2014-05-11
49
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Finns även som
  • Skickas inom 11-20 vardagar (specialorder)
    240
Visa alla 1 format & utgåvor
JUBILEUMSUTGÅVAN AV STIEG TRENTERS DECKARKLASSIKER. MED ÖVER 50 SIDOR EXTRAMATERIAL, UNIKA BILDER AV MÄSTERFOTOGRAFEN K W GULLERS OCH ETT NYSKRIVET FÖRORD AV LAURA TRENTER. DESSUTOM INNEHÅLLER BOKEN TVÅ STOCKHOLMSKARTOR ÖVER MORDPLATSER SOM FIGURERAR I STIEG TRENTERS BÖCKER, MED NOGGRANNA DETALJBESKRIVNINGAR ÖVER VARJE PLATS AV ULLA TRENTER.

?Då puffade någon mig i ryggen. När jag vände mig om stod den polerade gossen med de blanka ögonen och konduktörsmössan och höll sin pistol mot min gamla skalle.

? Den här gången missar jag inte.

Vinden missade inte heller hans mössa. Den revs av och fladdrade bort som ett slocknat tomtebloss. Det bekymrade honom föga. Han siktade fortfarande med pistolen på mig och ropade så högt att det var risk att cyklisterna på Sockenvägen som tåget just passerade, skulle höra det:

? Din förbannade drummel, nu är det i alla fall täfft!?

Det är hemma hos Kitty, väninna till en gammal skolkamrat som gjort kometkarriär i resebyråbranschen, som Harry Friberg möter dvärgarna. De är mycket naturtroget utförda miniatyrfigurer, avsedda att befolka de leksakståg som hon handlar med.

Men att det också finns dvärgar av annat och högst överraskande slag står klart sedan Kitty givit sig ut på en ödesdiger resa. Den går i gryningen med tåg 103 från Stockholms Central och slutar i djupaste mystik på Södra station.

Järnvägsresan leder Harry Friberg och kriminalchefen Vesper Johnson in i ett av de mest förbryllande företagen på deras äventyrliga bana. De får se att bangårdarnas välsmorda värld kan bjuda på stora sensationer, innan de i hisnande fart kan passera den gåtfulla färdens sista växel.

Stieg Trenter (1914-1967) föddes som Stig Johansson men tog namnet Stieg Trenter efter att först ha använt det som pseudonym, idén fick han från E.C. Bentleys deckarklassiker Trents sista fall. Stieg Trenter var journalist och en mycket uppskattad kriminalförfattare och stockholmsskildrare. Han räknas till De Fyra Stora (tillsammans med Maria Lang, Hans-Krister Rönblom och Vic Suneson). Han debuterade 1943 med kriminalromanen Ingen kan hejda döden. I Farlig fåfänga (1944) introducerade han fotografen och amatördetektiven Harry Friberg, och litet senare också hans ständige vapendragare, kriminalaren Vesper Johnson. Harry Friberg är tecknad efter Trenters nära vän, mästerfotografen KW Gullers. Vesper Johnson har chefredaktören Runar Karlströmer som förebild, Trenters chef på tidningen Allers.

Stieg Trenters böcker är nostalgisk läsning för alla som tjusas av Stockholm och tidsandan som rådde i Sverige under 1940- och 1950-talen. De är vardagshistoriska dokument som i förbifarten berättar om små detaljer och större samhällsförändringar ? tunnelbanan byggs, Vasa bärgas, tidningen Expressen startar och så vidare. Och mitt i denna ofta trygga vardag: ond bråd död, spännande mordmysterier och familjedramer.

http://stiegtrenter.com/
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Trenter Stieg

  • Ristat i sten

    Trenter Stieg

    DEN DEFINITIVA JUBILEUMSUTGÅVAN AV STIEG TRENTERS DECKARKLASSIKER. MED ÖVER 50 SIDOR EXTRAMATERIAL, UNIKA BILDER AV MÄSTERFOTOGRAFEN K W GULLERS OCH ETT NYSKRIVET FÖRORD AV LAURA TRENTER. DESSUTOM INNEHÅLLER BOKEN TVÅ STOCKHOLMSKARTOR ÖVER MORDPLA...

Bloggat om Dvärgarna