Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2012-05-25
Förlag
Bonnier Fakta
Originaltitel
Humlor i Sverige
Medarbetare
Siwe, Fredrika (form)
Dimensioner
235 x 145 x 20 mm
Vikt
500 g
SAB
Ugjba
ISBN
9789174241709
Humlor i Sverige : 40 arter att älska och förundras över (inbunden)

Humlor i Sverige : 40 arter att älska och förundras över

(72 röster)  |  Läs 20 recensioner
Inbunden Svenska, 2012-05-25
219
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Gulliga, godmodiga och sävligt surrande - humlor är lätta att fatta tycke för. I Humlor i Sverige presenterar Bo Mossberg, Sveriges främsta växtillustratör, och humleexperten Björn Cederberg landets samtliga 40 arter. Fantastiska akvareller visar i detalj hur man ser skillnad på olika arter och tillsammans med den ackompanjerande texten beskrivs humlors utseende, hur de beter sig, i vilka miljöer de lever och vilka växter de föredrar. Stor vikt har lagts vid att avbilda humlorna i deras rätta miljö.

Humlor i Sverige förklarar bland annat hur humlor funkar, varför humlearter ser olika ut och hur förändringar i det svenska landskapet påverkat humlornas utbredning. Och så presenteras humlesamhället med vårtidiga drottningar, idoga arbetare, patrulleringsflygande hanar och inte minst snylthumlorna som parasiterar på andra humlearter.

Humlor är också odlarens bästa vän och i boken bjuds det på tips om olika arters favoritblommor och vilka blommor man kan plantera för att locka humlorna till sin trädgård. Som pollinatörer av frukt- och bärväxter är de omistliga. Utan humlor, sämre äppelskörd och färre blåbär.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 20 recensioner av Humlor i Sverige : 40 arter att älska och förundras över. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Humlefloran är femstjärnig
  Berit Berglund, 15 augusti 2018

  Jag skulle rekommendera den till många många vänner. Humlor och blommor tillsammans.
  Man blir helt enkelt en bättre människa av att se så mycket vackert och läsa om humlornas
  enastående och strävsamma liv.

 2. Jättefin och lärorik
  Helena, 3 maj 2017

  Underbar bok. Jag sitter som fängslad av humlornas fascinerande liv, trots att jag inte brukar läsa faktaböcker annars. Faktan är intressant och lättläst, och illustrationerna är väldigt fina. Jag köpte boken efter att ha sett en artrikedom av humlor i trädgården med olika utseende och beteende, och var nyfiken på vilka de var. Har redan identifierat vårens första mörka jordhumledrottning, och ser fram emot att artbestämma resten av trädgårdens besökare i sommar.

 3. Humlor!
  Yvonne , 28 mars 2017

  En underbar och vacker bok om våra fina humlor! En bok att söka i och bläddra i om och om igen! Rekommenderas till alla som älskar humlor!

 4. Små pälsdjur
  Ariadne, 2 mars 2017

  Underbar bok om underbara, nyttiga små pälsdjur. En bok alla borde läsa och ta till sig. Humlor har det svårt i hela sitt utbredningsområde och deras villkor bör uppmärksammas så att tillvaron underlättas för dem. Denna bok förklarar och ger råd om hur vi kan underlätta för humlorna i vår närmaste omgivning. Storskaligt kan gemene man inte göra mycket. En annan fin humlebok är Dave Goulson "Galen i humlor".

 5. Ett referensverk
  Bombus veteranus, 16 augusti 2016

  Mycket bra referensverk. Är du intresserad av humlor - köp den här boken. Innehåller allt du vill och behöver veta om humlor i Sverige.

 6. En liten pärla
  Sten-Åke Lindahl, 16 augusti 2016

  En bok med fantastiska bilder och genomtänkt text. Ger en kunskap om denna viktiga pollinerare, som alla skulle behöva ha. Om alla trädgårdar försökte innehålla de blommor som humlorna älskar skulle landet också bli mycket sommarvackrare. Och tänk om vi kunde få tillbaka de gamla ängsmarkerna.
  En bok i upplysningstraditionen, en riktig bok.

 7. Älskar humlor o "sommarsurret"- Roligt veta mer!
  Maud Oxelgren, 20 maj 2016

  Fantastiskt fin! Min man tog genast hand om boken o kunde nästan inte sluta läsa.
  Ska visa barnbarnen idag o kolla vad vi hittar i trädgården- tyvärr ingen sol idag.

 8. Fin liten humlebok!
  Marianne Nilsson, 18 mars 2016

  Mycket intressant - fina bilder (även om jag kanske hade velat ha några foton också! Mycket informativ text - väldigt bra att få veta vilka humlor jag kan räkna med att hitta i Skåne t ex.

 9. Trevliga husdjur
  Maud Tullstedt, 21 januari 2016

  Jättetrevlig bok om trädgårdens bästa vänner. Jag kunde inte motstå den och har också köpt flera och givit bort i present. Kan säga att mottagarna blev lika förtjusta

 10. Vackra aha-upplevelser
  Thomas Mätzsch, 23 augusti 2015

  En inspirerande vackert nördig bok som innehåller allt som är värt att veta om humlor - och en del annat...
  De första ca 50 sidorna är ett rent nöje att läsa, fullt av aha-upplevelser, kunskapskickar och vackra bilder. De vackra bilderna består, men sedan blir det kanske lite tröttande med en detaljerad genomgång av de 40 arterna kända i Sverige - inklusive de sällsynta, rariteterna och de utdöda, vilket kan bli lite tröttande för den inte specialintresserade; artbestämningen är inte helt... Läs hela recensionen

 11. En bok att älska och förundras över!
  Humble bee, 20 juli 2015

  Den här boken är ett utmärkt komplement till David Goulds Galen i humlor, som ger litet annan information och en del filosofiska kommentarer.

 12. En bok att älska!!

  Boken är mycket roligt skriven och innehåller fina bilder!! Humlornas liv och leverne beskrivs så att man förundras och vill veta mer! Har man barn kan man läsa tillsammans, så kan boken bli en guide in i humlornas värld!

 13. Humlor i Sverige: 40 arter att älska och förundras

  Ja ska absolut rekommendera den till vänner. Jag tror att jag har fått ett nytt intresse vid sidan om trädgård. Nu går jag runt och fotograferar humlorna som sitter på blommorna och försöker att identifiera dem. Förr var en humla en humla.
  Vänliga hälsningar
  Birgitta Ubbens

 14. humlor
  Agneta Ekenhammar, 14 juli 2014

  Spännande! Att det finns så många sorter. Jag nästan svimmar av hänförelse. Läs denna fina bok och förstå vad vi ska värna om.

 15. Efterlängtad bok om humlor.
  Gunilla Samér, 22 juni 2014

  Efterlängtad bok om humlor, mycket intressant och lärorik. Jag gav bort den som present och vill absolut ha en i min egen bokhylla också.

 16. Given i hyllan
  misslagom, 22 februari 2014

  Har man det minsta intresse för naturen ska man givetvis ha den här till hands när de första humlorna kommer fram på våren.

 17. Illustrativ och lärorik. Jag har fått mitt lilla...
  Anita Santini, 14 januari 2014

  Illustrativ och lärorik. Jag har fått mitt lilla barnbarn att förstå humlors betydelse i naturen.
  Rekommenderas varmt till både barn och vuxna!

 18. Detta är en bok utöver det vanliga! Den berättar allt...
  westman, 12 september 2013

  Detta är en bok utöver det vanliga! Den berättar allt jag undrat över o letat efter i andra böcker.
  Boken är fylld av vackra teckningar och författaren tar dessutom upp hur viktiga humlorna är som pollinerare.

 19. Mycket trevlig bok, bäst som beskrivande av humlornas...
  Richard Åkesson, 19 augusti 2013

  Mycket trevlig bok, bäst som beskrivande av humlornas ekologi, val av värdväxter mm. Lite svårt med artbestämningen, teckningarna ger lite otydliga karaktärer ibland.

 20. Mycket bra, pedagogiskt grundläggande information om...
  Leif Ingemar Klack, 15 juli 2013

  Mycket bra, pedagogiskt grundläggande information om humlor och deras liv. Och de fantastiska illustrationerna och den suveräna layouten gör den till mycket vacker bok.

Visa alla 20 recensioner

Fler böcker av författarna

Bloggat om Humlor i Sverige : 40 arter att älska och...