Birgit Nilsson : från Västra Karup till Metropolitan (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2018-04-24
Förlag
Bonnier Fakta
Översättare
Tom Sandberrg
Medarbetare
Wilsson, Eva (form) / Myrehed, Per (foto)
Dimensioner
267 x 200 x 31 mm
Vikt
1299 g
SAB
Ijz Nilsson, Birgit
ISBN
9789174247183
Birgit Nilsson : från Västra Karup till Metropolitan (inbunden)

Birgit Nilsson : från Västra Karup till Metropolitan

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2018-04-24
259
Skickas inom 2-5 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Birgit Nilsson var en av 1900-talets mest uppburna operasångerskor. Hon hade en unik röst, var omskriven, omsusad och världsvan. Född i ett hörn av Skåne, mjölkade tio kor kvällen innan hon åkte till inträdesproven i Stockholm, och gift med samma man hela sitt liv. Varm och generös, men ekonomiskt sinnad, och i många år sin egen agent. Verbal och snabbtänkt serverade hon inte sällan svar på tal med en stor portion drastisk humor. Hon var en världsstjärna men också folkkär.

Detta är den första biografin om Birgit Nilsson på svenska. Det är en personligt skriven bok om en hårt arbetande sångerska, skriven av en närstående vän, elev och kollega. Författaren skildrar många gånger Birgit från nära håll och lyfter fram nya sidor i hennes konstnärskap och personlighet. Det är en delvis gripande närbild av en stor konstnär som bevarade sin ödmjukhet och vänfasthet.

Vi får inblick i delar av Birgits liv som aldrig tidigare har skildrats - de sista tio åren av karriären och de följande tio som följde efter med mästarklasser och juryarbete. Hon begravdes under stort hemlighetsmakeri. I sjutton dagar hölls hennes död hemlig utan att läcka ut till pressen, något som förbryllade en hel värld. Elisabeth Meyer-Topsøe sjöng på begravningen och var en av de få som deltog.

I samband med arbetet inför sin sista stora roll 1975 får Birgit Nilsson röstproblem men får en skänk från ovan i form av en kontakt med en ung tysk pianist som hjälper henne att komma i vokal balans igen. Här offentligörs för första gången delar av deras brevväxling och det unika samarbetet mellan värdssopranen och studenten.

Boken har fått några exklusiva några ord på vägen av dirigenten Zubin Mehta och är illustrerad med unika bilder som i många fall aldrig tidigare har publicerats. Den utges i samarbete med Birgit Nilsson Museum.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Birgit Nilsson : från Västra Karup till Metropolitan
  2. +
  3. Birgit Nilsson i ord och bild : värp först och kackla sen!

De som köpt den här boken har ofta också köpt Birgit Nilsson i ord och bild : värp först och ... av Mattias Enn (kartonnage).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Birgit Nilsson : från Västra Karup till Metropolitan. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Mycket berättande men föga upplysande......
    Dan Göte Göransson, 14 juli 2018

    Kanske vet jag för mycket om Birgit Nilssons liv redan för att denna bok ska kännas intressant. Första halvan av boken bestod i princip av hennes turnéprogram under karriären. Brevväxlingen och den till synes täta och kärleksfulla relationen mellan författarinnan och BN blev jag inte klok på heller.
    Måhända kan boken vara lämplig som introduktion för någon som saknar de mesta av data om BNs långa och framgångsrika karriär.

Visa alla 1 recensioner