Aldrig som hon (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2009-08-20
Förlag
Bonnier Pocket
Medarbetare
Cervin, Jan (form)
Dimensioner
177 x 110 x 14 mm
Vikt
135 g
SAB
Hc
ISBN
9789174290431
Aldrig som hon (pocket)

Aldrig som hon

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Pocket, Svenska, 2009-08-20

Slutsåld

När Ester får sitt första barn och möter hennes svarta blick en kylig oktobernatt tänker hon: "Aldrig, aldrig som hon, aldrig som mamma, det lovar jag dig, bara inte det. Alltid en blick som är öppen, alltid en famn som finns för dig." I den stunden vet Ester att livet aldrig kommer att bli som förr.

Ändå fortsätter hon att spela ett spel och låta livet göra henne illa. Hon som egentligen skulle ha blivit ett missfall men fastnade i mammas mage - olydig och fel redan från början. Starkt präglad av uppväxten i en mycket trasig miljö har Ester svårt att tro att hon duger. Fastän hon nu har de underbaraste barnen i världen orkar hon inte leva längre, hon vet att alla kommer att få det bättre om hon inte finns. Eller är det verkligen så?

Aldrig som hon är en oerhört stark och berörande roman med självbiografiska inslag om en flicka som alltid är rädd men också mycket modig. Så småningom får hon hjälp att hitta fram till det som kanske är hon själv.

"Aldrig som hon är en av höstens mest gripande berättelser."
Amelia

"Det är svårt att välja ut 'årets bästa bok'. Ett helt år ger så mycket bra läsning och mitt val för år 2008 faller på en roman som grep tag i mig ordentligt. Den är ruskig, och alldeles för sann för att lämna någon läsare oberörd."
Borås Tidning

"Aldrig som hon" är en angelägen bok om konsekvenserna av uppväxtårens erfarenheter. Den har mycket att säga oss, om barns lojalitet med föräldrar och om barns behov av att få bli älskade och sedda som den de är."
Nerikes Allehanda

"Det är en smärtsam och stilren berättelse 'med självbiografiska inslag' och farliga överlevnadsstrategier, men också ett tidsdokument om att stå långt ner i hierarkierna i blrjan av 1960-talet. ... Men också om ljuspunkter, om öppningar till förståelse och försoning. möjliga vägar vidare."
Kristianstadsbladet

" ... en viktig och naken roman som borde bli läst av många. Just i en sådan här otäck och djävlig vardag lever alldeles för många barn."
Borås Tidning

"Lotta Thorsén vill berätta hur det är att växa upp i ett kärlekslöst hem, och hon har valt romanen som form. ... det här är något mer - och ur litterär synpunkt - större än en rak bearbetning av barndomen. Lotta Thorséns roman visar att det går att ta sig upp igen innan man hunnit bli uträknad."
Helsingborgs Dagblad

"Minnesbilderna från barndomen och uppväxten varvas med terapitimmar hos psykologen. ... Aldrig som hon är en välskriven debutroman, och otroligt svår att läsa."
Hallands Nyheter

"Lotta Thorséns debutroman är en skakande berättelse och mammaroman om en liten flicka som växer upp på 50-talet med en känslomässigt störd mor som är oförmögen att visa kärlek och känslor. ...En fantastisk och välskriven roman, mörk men mycket gripande."
Mama Magasin
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Aldrig som hon. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Gripande stark
    /M, 12 november 2009

    En stark berättelse om hur en flicka lever med en kärlekslös mamma. Hon blir utnyttjad av mammans män, något som självklart påverkar senare i livet. Trots det är boken hoppfull, den handlar om livet - som inte är enkelt för alla, om terapi, och om att det går att läka sår i själen och gå vidare, även om ärren finns kvar.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Lotta Thorsén

  • Våga älska!

    Lotta Thorsén

    Skit också! Ingen sovplats har han fått tag på. Johan är sur och trött när han går till restaurangvagnen. Där börjar han prata med en tjej i hans egen ålder. - Jag är alldeles ensam i min sovvagn, säger hon. I Våga älska! finns tre olika berättels...

Bloggat om Aldrig som hon