Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
287
Utgivningsdatum
2010-04-15
Förlag
Bonnier Pocket
Översättare
P-O Nilsson
Originaltitel
The Cloud of Unknowning
Medarbetare
Gustavsson, Claes (form)
Dimensioner
177 x 109 x 18 mm
Vikt
160 g
SAB
Hce
ISBN
9789174290981

Det som göms under sten

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket, Svenska, 2010-04-15

Slutsåld

David och Diana Sears uppfostras av sin paranoida schizofrena pappa, som ideligen plågar dem med sina märkliga intellektuella frågelekar och sina skrämmande raseriutbrott. I pappans förvridna värld existerar David bara i sin briljanta systers skugga - det är hon som ska uträtta storverk i livet! När fadern dör är David glad över att systern förefaller att kunna gå vidare. Hon gifter sig med en begåvad biokemist och de får en son, Jason. Men det står snart klart att Jason inte är som andra barn, man misstänker att han ärvt morfaderns sjukdom. När han sex år gammal hittas drunknad i en sjö i närheten av familjens egendom är Diana är övertygad om att han blivit mördad, och att hennes man är den skyldige, trots polisens slutsats att det hela var en olyckshändelse. Hon har inga bevis, bara en "inre röst" som avslöjat sanningen. Världen är hennes enda vittne, och hon hävdar att stenarna kan tala och berätta vad de sett. Per fax och mejl börjar hon sända David tidningsurklipp om äldre mordfall, och denne vet först inte vad han ska tro. Kan sorgen ha gjort att den mentalsjukdom som präglat deras familjehistoria till sist kommit ikapp henne? Eller ligger det något i Dianas påstående att ett mord är begånget? När hon drar in även Daves lättpåverkade tonårsdotter i sina förvirrade teorier börjar hennes maniska beteende till slut bli omöjligt för honom att ignorera, och han börjar frukta för sin familjs säkerhet.
Mot en svårt dysfunktionell familj ställer Thomas H. Cook en strömlinjeformad, effektiv detektiv, "fast rotad i en värld där brottshandlingar hoppar som fiskar upp ur motivens kristallklara bäckar". En psykologisk rysare, ett gastkramande och grymt familjedrama.

"Så avskalat och exakt att det känns som vore den ristad i sten med något som liknar ett kirurgiskt instrument." Joyce Carol Oates
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Det som göms under sten. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Mellan inuition och galenskap
    Krueger, 30 augusti 2010

    En av de bästa, mörka romaner jag läst på senare år. Dianas son Jason drunknar nära familjehemmet och Diana är övertygad om att han blivit mördad. Hon går till sin bror Dave, som är polis, med sina misstankar.

    Dave blir dock alltmer övertygad om att Dianas misstankar inte är sunda, utan är ett tecken på att hon håller på att insjukna i schizofreni, vilket går i släkten.

    Vem har rätt? Och vart går gränsen mellan intuition och vansinne?

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Thomas Cook

Bloggat om Det som göms under sten