Älskade syster (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
650
Utgivningsdatum
2010-07-15
Förlag
Bonnier Pocket
Översättare
Ulla Danielsson
Originaltitel
My Sister, My Love
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Hce
ISBN
9789174291261

Älskade syster

(25 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2010-07-15

Slutsåld

annandag jul 1996 påträffades den sexåriga barnstjärnan och skönhetsdrottningen JonBenét Ramsey mördad i källaren till familjens hus i Colorado. Mordet visade tecken på sexuell brutalitet och fallet väckte enormt mediaintresse. Hur kunde någon förgripa sig på den lilla flickan och lämna henne att dö, när resten av familjen sov några våningar ovanför? Fallet, som har kommit att bli ett av de mest omtalade i USA, är fortfarande olöst.

Joyce Carol Oates ger i romanen Älskade syster sin version av de brutala händelserna och den fullskaliga mediacirkus som följde. Genom brodern Skylers ångestfyllda anteckningar tio år efter mordet berättas historien om en dysfunktionell familj besatt av skönhet och pengar. Här heter den lilla flickan Bliss Rampike, och hon blir i allt för unga år hårt drillad till att bli isprinsessa, en liten uppsminkad skönhetsdrottning på is. En morgon i december är Bliss försvunnen. Under natten har snön fallit, men det finns inga fotspår utanför huset - trots det hittar man ett brev där det står att dottern blivit bortförd. Polis tillkallas, men snart hittar man Bliss i husets pannrum, mördad och utnyttjad, till synes utan att övriga familjemedlemmar märkt något. Älskade syster beskriver en värld där småflickor inte får vara barn och där tabloiderna utgör verkligheten. Liksom i Blonde (2001) där Oates beskrev den olyckliga Marilyn Monroe, tar författaren en verklig händelse och ger den sitt eget tänkbara slut.

"På ett fantastiskt vis tar sig Oates på nytt an mordet på JonBenét Ramsey ... Oates skarpsinne gör att denna roman måste räknas som en av hennes bästa."Publishers Weekly (starred review)
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Älskade syster. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Så många viktiga ämnen
  bonadea, 6 augusti 2018

  Jag kunde inte lägga ifrån mig den. Älskade syster har så många intressanta aspekter och viktiga ämnen som väcker tankar. Den amerikanska drömmen, medicinering av barn, föräldrar som lever ut sin dröm genom barnen, status tävlan osv osv.
  Jag älskar verkligen denna bok och tycker den är en av Oates bästa . En bok som lämnar djupa spår efter sic.

 2. Mycket bra!
  Anna, 4 februari 2011

  Blev rekommenderad denna av en kompis och blev inte besviken. Man vill bara läsa vidare hela tiden. Att boken är skriven ur broderns perspektiv förhöjer bara upplevelsen. Och spännande in i det sista om man ska få veta vem som mördade systern. En av de bättre böcker jag läst senaste åren! Läser ungefär 15-20 böcker per år.

 3. nja
  annika, 13 januari 2011

  Innan jag läste boken trodde jag den skulle handla om själva mordet, vilket var helt fel. Den handlade om familjen, hur de levde, vilka de var och hur det kan ha lett till att det blev som det blev. Oates har medvetet skrivit med "fulspråk" eftersom hon skriver genom en av sina karaktärer vilket enligt mig gör det hela väldigt jobbigt att läsa. Jag tycker boken var en väldig besvikelse, den sämsta av Oates jag hittills läst. Det är möjligt att jag skulle ha tyckt annorlunda om jag inte missförstått handlingen från början.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Joyce Carol Oates