Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
383
Utgivningsdatum
2012-03-08
Förlag
Bonnier Pocket
Översättare
Thomas Andersson
Medarbetare
Scheutz, Sofia (form)
Dimensioner
178 x 110 x 22 mm
Vikt
220 g
SAB
Hce
ISBN
9789174292497

Tony och Susan

(21 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket, Svenska, 2012-03-08

Slutsåld

Mästerverk om skuld, hämnd och läsandets krafter

Allt tar sin början när Susan Morrow, en uttråkad medelklasshustru, får ett bokmanus skickat till sig. Det är hennes exman, Edward, som vill att hon ska läsa det. Motvilligt börjar Susan läsa. Och samtidigt får också vi läsa Edwards gastkramande historia om matematikprofessorn Tony Hastings, som på en bilresa med sin fru och dotter hetsas till en olycka. När han stannar vid vägrenen visar det sig att männen i den andra bilen vill ha helt andra saker än Tonys försäkringspapper. Tonys agerande när han plötsligt konfronteras med ren och skär ondska är upptakten till en mardrömshistoria inte bara om feghet utan också om upprättelse och hämnd.

Susan sugs helt in i berättelsen om Tony, men kan inte sluta tänka på varför Edward vill att just hon ska läsa historien. Finns det ett dolt budskap? Tänkte Edward på henne när han skrev? Och vad var det egentligen som gick fel mellan dem för alla de där åren sedan?

Tony och Susan är en makalös bedrift. Spänningshistorien om Tony är nervkittlande och djupt skakande, samtidigt som skildringen av Susans medelklassliv är träffsäkert melankolisk. Austin Wright flätar samman de två berättelserna till en mästerlig roman.

"Enastående och spännande /.../ Den bygger på ett mycket enkelt grepp och jag är avundsjuk över att jag inte kom på det själv." Ian McEwan

"Fängslande, skrämmande, vacker och förfärande /.../ Det här är en roman jag aldrig kommer att glömma." Ruth Rendell

"Kuslig, lysande, helt enkelt underbar." Donna Leon

"Så gripande att jag ville läsa om den direkt." Sarah Waters
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Tony och Susan. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Tappar mot slutet...
  Hobbybibliotekarien, 26 maj 2014

  Susan hör av sin exmake Edward, 25 år efter skilsmässan, och vill att hon skall läsa en bok som han skrivit: Nattdjur. Varför nu, undrar Susan och drar sig länge för att läsa manuskriptet. Men så börjar hon och parallellt med Edwards bok följer vi Susans tankar på sitt liv och de val hon gjort. Nattdjur fängslar henne mer än hon anat och det känns som om hon till och med beundrar Edward, han verkar ha mognat på 25 år. Givetvis har hon det också på sitt sätt.
  Nattdjur är en otäck historia... Läs hela recensionen

 2. Det börjar bra. Susan får boken Nattdjur från sitt ex...
  Mea, 25 juli 2013

  Det börjar bra. Susan får boken Nattdjur från sitt ex i händerna och börjar läsa den, och boken hon läser är mycket spännande och otäck inledningsvis. Men allt eftersom blir den mindre och mindre intressant. Nattdjurs huvudpersons känsloliv är mycket skralt alternativt dåligt beskrivet. Hans kamp är meningslös, jag förväntar mig hela tiden mer än vad man får. Mot sista fjärdedelen av pocketen har jag slutat helt att bry mig om vad som händer i Nattdjur. Det tråkiga är att hon som läser boken ... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Tony och Susan