Haren med bärnstensögon (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
335
Utgivningsdatum
2013-05-16
Förlag
Bonnier Pocket
Översättare
Margareta Eklöf
Originaltitel
The Hare with Amber Eyes
Medarbetare
Lindeberg, Eva (form)
Dimensioner
178 x 110 x 20 mm
Vikt
182 g
SAB
Ka,Lz
ISBN
9789174293265
Haren med bärnstensögon (pocket)

Haren med bärnstensögon

(89 röster)  |  Läs 18 recensioner
Pocket,  Svenska, 2013-05-16

Slutsåld

En samling japanska miniatyrfigurer, så kallade netsuker, ärvda av en farmors bror, blev keramikern Edmund de Waals nyckel till den egna släktens dramatiska historia. Edmund de Waal berättar sin släkts spännande historia genom att följa dessa netsukerna på en vindlande färd genom världshistorien. Den judiska släkten Ephrussi var ofantligt förmögen och spred sitt inflytande från Ryssland till Europas huvudstäder under slutet av 1800-talet. Men två krig förändrade världen och när nazisterna tog makten förlorade släkten allt. Efter andra världskriget fanns bara netsukesamlingen kvar, räddad av en trotjänarinna.

Haren med bärnstenögon är en oavbrutet intressant och personlig världshistoria som börjar i Odessa och sträcker sig över Paris och Wien till Tokyo och London och utspelar sig under ett drygt händelserikt sekel.

Edmund de Waals lysande berättelse om sin netsukesamling och släkten Ephrussis öden har blivit en enastående och oväntad framgång. Den har sålt i närmare 200 000 ex i England, hittills översatts till åtta språk och sålts till ytterligare tjugo länder.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 18 recensioner av Haren med bärnstensögon. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycet läsvärd släktsaga
  LenaMaria, 22 maj 2021

  En fantastisk berättelse om släkten Ephrussi med dess dramatiska historia som vi får följa genom Edmund de Waal och en netsukesamling. Nu läser jag boken för andra gången med ännu större intresse än första gången. Mycket läsvärd.

 2. Haren med bärnstensögon
  Agneta Leffler, 26 februari 2021

  Köpte boken p g a att Louise Epstein rekommenderade den. Men blev väldigt besviken. Trodde den skulle vara en roman som beskrev en judisk familj genom historien från 1800-talet och fram tills nu. Men mer än berättelse utifrån från en nutida person som följer vissa i familjen.

 3. Historisk skäktkrönika
  Izabela Cleopatra Horn, 5 november 2019

  En lärorik bok om en stor och mäktig judisk släkt. Tragiskt att följa hur dessa människor blir gradvist fråntagna allt genom två världskrig. Det intressanta var att få inblick i den judiska societen i slutet av 1800 talet. Utåtsett är det en rik släkt där kvinnorna deltar i baler, männen duellerar, tillsammans deltar de i olika sociala tillställningar som vilken rik familj som helst. Men får man mer insyn så ser man atr de inte är inne i den innersta kretsen på grund att de är först och främst judar.

 4. Intressant att lära sig om netsukerna
  BARBARA ZETTERQVIST, 18 januari 2018

  Intressant att läsa om netsukerna som jag aldrig tidigare hört talas om. Skildringen av nazisternas vidriga beteende har ju skildrats tidigare men får aldrig glömmas.

 5. Mycket läsvärd
  Beatrice Sandberg, 6 juli 2017

  Oerhört inspirerad skildring av en judisk familjs krönika i centraleuropa, många generationer, vår gemensamma 1900-talshistoria sedd genom en släkts prisma, kultur och historia som bäst!

 6. Toppenbok
  Tryggve Hell, 26 september 2016

  En mycket välskriven ocg engagerande bok om judarnas historia i mellaneuropa och i nazismens framfart. Handlingen är knuten till en samling av netsukes som haren med bärnstensögonen.

 7. Intressant
  chanel007, 23 februari 2015

  Lite annorlunda historiebok. Mycket intressant om judarnas situation under den första och andra världskriget. Boken berör även Japans nutidshistoria. Rekommenderas.

 8. Ett närliggande historiskt skede.
  Mimeta, 10 mars 2014

  Jag hade redan läst boken i en läsecirkel, men jag köpte den som pocket eftersom jag tyckte mycket om den och gärna ville ha boken.

 9. Riktigt bra bok
  Tonie , 31 januari 2014

  Vill du få en levande bild av historiens nätverk och samband - kultur, Europas och Japans historia? Återkommer ofta till den i tankarna även ett år efter att jag läst den - nu köper jag den till mina vänner.

 10. Haren med bärnstensögon, en av 264 netsuker
  Golfänkan, 25 januari 2014

  En så intressant och välskriven biografi om den judiska bankirfamiljen Ephrussis öden under 1800- och 1900-talet; från Odessa till London via Paris, Wien och Tokyo och med en japansk netsukesamling som sammanhållande tråd. Mitt råd, läs den och bedåras - men också förfäras över en antisemitism som aldrig tycks ta slut.

 11. Den bästa bok jag läst under hela 2013 (och jag läser...
  Birgitta K, 14 januari 2014

  Den bästa bok jag läst under hela 2013 (och jag läser ett par böcker i veckan privat och i jobbet).
  Saklig berättarstil som för den fantastiska släktberättelsen framåt genom de omvälvande 1800-1900-talen och tar oss till metropolerna Odessa-Pris-Wien-London-Tokyo. Berättargreppet att låta en konstsamling utgöra den röda tråden är helt genialt. Bildande!

 12. Ingen snabbläsning men intressant och välskriven....
  Lena Melin-Salomon, 20 november 2013

  Ingen snabbläsning men intressant och välskriven. Fångar slutet av 1800-talets slut med insyn ända in i sovrum och budoir, från både barnens och de vuxnas synvinkel.

 13. En väldigt intressant bok, då den använder...
  Anna-Stina Ekedahl, 14 november 2013

  En väldigt intressant bok, då den använder materialitet för att återge mänskölig historia. Intressant dessutom, förstås, eftersom den ger en inblick i antisemitism och motsättningar på ett kulturellt, historiskt och etniskt plan som vi väl inte alla är helt på det klara med.

 14. Tyckte om berättarformen av författaren att man följer...
  Frevill, 30 oktober 2013

  Tyckte om berättarformen av författaren att man följer den "röda tråden" haren mfl och får ta del av en fantastisk släkthistoria.
  Seg början man får vänta till sid 80 för att historien skall börja.

 15. Intressant läsning om Europas utveckling och judarnas...
  Anita Hj, 2 oktober 2013

  Intressant läsning om Europas utveckling och judarnas situation i olika skeden. Superb språkbehandling! En bok jag kommer att läsa om!

 16. Svårt att uppbåda något intresse i början, men när jag...
  Cecilia Sjoberg, 11 augusti 2013

  Svårt att uppbåda något intresse i början, men när jag väl kommit igenom det utvecklades boken till en stor släktroman. Historiskt intressant. Trots att den är lite torr, känns människorna väldigt levande.

 17. Intressant och läsvärd historisk roman. Egentligen...
  Karin, 6 augusti 2013

  Intressant och läsvärd historisk roman. Egentligen önskar jag inte läsa mer om den hemska tiden före och under andra världskriget. Skickligt berättad historia. Rekommenderas.

 18. Mycket intressant bok som visar hur världen har varit...

  Mycket intressant bok som visar hur världen har varit genom århundradena mot judar. Det behöver belysas om och om igen. Det var stundtals lite svårt att hänga med alla olika släktingar då var det bra att titta igenom släkttavlan som fanns med. Det var ju många som hade samma namn i de olika generationerna. Mycket intressant också att läsa om vilket lyxliv judarna också levt under dessa århundraden.

Visa alla 18 recensioner

Fler böcker av Edmund De Waal