Oktober i Fattigsverige : dagbok (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
324
Utgivningsdatum
2013-08-13
Förlag
Bonnier Pocket
Medarbetare
Ulmaja, Nina (form)
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
180 g
SAB
Hc
ISBN
9789174293449
Oktober i Fattigsverige : dagbok (pocket)

Oktober i Fattigsverige : dagbok

(36 röster)  |  Läs 4 recensioner
Pocket Svenska, 2013-08-13

Slutsåld

Jag går i mina egna fotspår för första gången igen. Biografin träder in i mitt liv nu, trots att det utspelar sig långt efter biografin. Biografin kliver in i stegen, osalig knuffar den undan det förträngda. Den bortförklarar inte. Den förklarar inte heller. Det är sant att jag vissa dagar ser de döda. Vi befinner oss då alltid i samma kök, i samma vardagsrum, hall, badrum. Det är alltid blod där. Eller nybakat bröd. Mamma är blåslagen. Eller så är hon det inte. Pappa befinner sig i ett av sina stadium. Vi har ett litet köksbord, fyra stolar och en pall. Det är jag som sitter på pallen. Vi levde i stora kast. Det var himmel eller helvete, det var himmeln i helvetet. Går det att skriva utan att såra, går det att minnas utan att såra någon annan. Ärren är mina liksom pennan och den som skriver är den som minns, och den som skriver är också den som lyfter ut ord ur berättelsen, riktar ljuset, suddar och sparar. De andra, de som skrev ärren, de som är föremålet för texten, hur kan de svara eller värja sig? Det går knappast, de är främlingar eller döda eller så är de borta av andra skäl.I sin oktoberdagbok beskriver Susanna Alakoski hur hon försöker närma sig sin tonårstid. Hon vistas i staden där hon växte upp, hon reser genom Sverige, och samtidigt med det mödosamma arbetet att minnas och att skriva ser hon omkring sig ett samhälle där samma mönster fortfarande finns kvar: människor lever i fattigdom, hemlöshet och osynlighet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Oktober i Fattigsverige : dagbok. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En nödvändig socialrealistisk skildring
  Mona Olsson, 16 januari 2015

  Den här boken skulle alla läsa oavsett var i samhället och livet man befinner sig. Läs och gråt! Vågar du läsa så vågar du också göra något åt orättvisorna i samhället.

 2. En väldigt viktig bok som alla borde läsa
  Linn (Gotland), 15 maj 2014

  Susanna Alakoski berättar här om hur Sverige ser ut idag (eller, eftersom detta är en dagbok, mer specifikt hur det såg ut i oktober 2011, då hon skrev boken). Men hon berättar samtidigt om hur hon fortsätter att påverkas av det hon upplevde i sin barndom.
  Det är flera historier i en enda bok: skildringen av hennes liv idag, och samtidigt bakgrundsinformation till hennes bok "Svinalängorna" och annat som hon har skrivit.
  LÄS DEN!

 3. Klok bok
  Agneta Cornelius, 19 februari 2014

  Mycket kloka tankar av Susanna Alakoski i denna bok. Hon sätter fingret på många orättvisor och tråkiga företeelser i Sverige. Denna bok borde läsas av samtliga politiker i vårt land.

 4. Oktober i Fattigsverige är en obarmhärtigt hänsynslös...
  Lennart, 8 december 2013

  Oktober i Fattigsverige är en obarmhärtigt hänsynslös bok. Därför borde alla läsa den. Framför allt de som inbillar sig att det gamla, förhatliga klassamhället en gång för alla är avskaffat. Susanna Alakoski visar att så ingalunda är fallet. Hon rör sig ledigt mellan olika tider och miljöer; än är hon tillbaka i barndomen, än är hon inne i aktuell dagspolitik. Hon är skoningslös. Och hon vet vad hon talar om. Det är drabbande. Det går inte att värja sig.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Susanna Alakoski