Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
589
Utgivningsdatum
2013-11-13
Förlag
Bonnier Pocket
Medarbetare
Acedo, Sara R (form)
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
322 g
SAB
Hc
ISBN
9789174293579
Vägen mot Bålberget (pocket)

Vägen mot Bålberget

(50 röster)  |  Läs 8 recensioner
Pocket, Svenska, 2013-11-13
51
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige vid 99 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
En båge över tiden

En sensommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica upp på Bålberget i hemtrakten Nyland vid Ångermanälven. Det sägs vara platsen där man avrättade häxor. Besöket blir kulmen på en kaotisk period som tagit Jacke tillbaka till barndomen och Veronica längre än så. Hennes farmors berättelser ska göra att historien om Bålberget inte lämnar henne ens som vuxen.

Malin växer också upp i Nyland nära älvens utlopp i havet, men trehundra år tidigare. Året är 1674 när hon rannsakas för trolldom. I fängelset tänker hon på sitt liv och på hur hon alltid fått kämpa mot mäns förtryck. Hon våndas också över sin otyglade dotter som rymmer hemifrån, gång på gång.

Ett av ögonvittnena som pekat ut Malin är grannpojken Olof. Som alla barn fantiserar han mycket och inte minst fantiserar han om Malins dotter. Men gränsen mellan lek och allvar suddas ut när en äldre pojke dyker upp och berättar om en annan värld och om de krafter och väsen som befolkar den. Plötsligt finner sig Olof indragen i en fruktansvärd rättsprocess där ingen bemödar sig om att skilja mellan fantasi och verklighet.

Först som gammal förmår Olof se tillbaka och minnas sin egen roll i händelserna som påverkade en hel bygd.

Vägen mot Bålberget spänner en båge över tiden. Det är en roman om fyra människor - fyra öden - en bygd.Vad innebär det att vara förälder och att vara barn? Vad betyder historia och släktskap? Är historien ens värd att bevaras? Therése Söderlind har skrivit ett drama som - liksom debutromanen Norrlands svårmod - handlar om ursprung men också om att vara fångad i sin tid.

Författaren har efter att romanen blev klar satt ihop ett imponerande material bestående av texter och bilder med anknytning till romanen. Detta extramaterial är fritt tillgängligt här (kopiera länken och klistra in i din webbläsare): https://www.dropbox.com/s/5277bzmcgg19suo/BLANK_X_Soderlind_Vagen_mot.epub

"Hennes berättarglädje drar med läsaren som en vårstorm." Sveriges Radio Kulturnytt

Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vägen mot Bålberget
 2. +
 3. Swede Hollow

De som köpt den här boken har ofta också köpt av Ola Larsmo (pocket).

Köp båda 2 för 105 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Vägen mot Bålberget. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Riktigt riktigt bra!
  Josskito, 5 september 2014

  Författaren har gjort ett fantastiskt förarbete, både historiskt och språkmässigt. De fyra delarna som delar in boken har alla olika språk och perspektiv. Jag tyckte väldigt mycket om historien och karaktärerna, det här är en bok som stannar kvar i ens tankar när man har läst klart. Therése Söderlind lyckas med en närvaro hos läsaren som är beundransvärd. Jag hade hört väldigt mycket bra om Bålberget innan jag läste den; ibland blir jag tveksam när något blir så hypat, och den här boken är vä... Läs hela recensionen

 2. Svårt skriven
  Sophia San Martin, 7 juli 2014

  Det verkade vara en spännande historia tyckte jag när jag läste baksidan men tyvärr tycker jag den var konstigt skriven och kom inte igenom boken.

 3. Tyvärr för lång
  Helen, 21 mars 2014

  Berättelsen är delvis siännande men den är för lång och svamlig, Var intresesserad av det historiska perspektivet som beskrivs periodvis väldigt bra i romanen. Men det är många persone roch jag tycker inte Therese Söderlind lyckas knyta ihop säcken.

 4. Den här boken berörde mej djupt på samma sätt som den...
  Superwoman, 13 januari 2014

  Den här boken berörde mej djupt på samma sätt som den tidigare boken "Norrlands svårmod". Jag kan inte riktigt sätta finget på vad det är som gör boken så bra, men det har att göra med att Therèse Söderlind kan beskriva hur människorna i boken tänker på ett mycket realistiskt sätt. Hur man inte pratar om vissa saker och hur man pratar runt saker utan att direkt beröra. Med "Vägen till Bålberget" har författaren också visat att det inte är någon större skillnad på oss människor nu och då, käns... Läs hela recensionen

 5. Boken är uppdelad i 4 avdelningar, två avdelningar...
  kivi, 1 januari 2014

  Boken är uppdelad i 4 avdelningar, två avdelningar utspelar sig i nutid två på 1600-talet under häxprocesserna. Nutidsdelarna är platta, ointressanta, skulle saklöst kunna strykas ned till några få sidor.De hör endast lösligt ihop med de bättre gestaltade 1600-tals-delarna.

 6. För mig var den en stor läsupplevelse! Välskriven och...
  Catharina, 16 december 2013

  För mig var den en stor läsupplevelse! Välskriven och fängslande. Den säger mycket om hur människor levde och tänkte på 1600-talet i Sverige och om vilken uppfattning dom hade om världen och sina medmänniskor.

 7. Sammantaget var det en bra bok. Dock var den lite...
  Maja, 15 december 2013

  Sammantaget var det en bra bok. Dock var den lite rörig med olika berättare men så fort det handlade om det som hänt tidigare var den mycket bra. Den ger en inblick i förhållandena under den tiden och hur rättslösa och utsatta kvinnorna var. Stråket av kärlek mellan några av huvudpersonerna kändes väldigt sant.

 8. Fängslande och välskrivet. Tycker mycket om...
  Lena Sofie Hellstrand, 3 december 2013

  Fängslande och välskrivet. Tycker mycket om författarens språk och förmåga att skildra olika typer av människor i olika tidsepoker. Framförallt fantastiska kvinnoskildringar. Det bästa jag läst på länge!

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Therése Söderlind

Bloggat om Vägen mot Bålberget