Fler böcker inom
Format
CD-bok
Språk
Svenska
Inläsare
Herman Lindqvist
Utgivningsdatum
2010-10-05
Förlag
Bonnier Audio
Dimensioner
132 x 130 x 15 mm
Vikt
120 g
SAB
Kc/LC
ISBN
9789174330489

Kungligt och mänskligt : 200 år med ätten Bernadotte i Sverige

CD-bok, Svenska, 2010-10-05
258 kr
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Tvåhundra år med ätten Bernadotte i Sverige.

I år är det 200 år sedan den franske marskalken Jean (Baptiste) Bernadotte valdes till svensk tronarvinge och grundade dynastin Bernadotte. Victoria och hennes syskon är den sjunde generationen, ingen svensk kungafamilj har suttit på tronen lika länge som familjen Bernadotte.

Ätten Bernadottes grundare, Jean (Baptiste) och hans son Oscar var bägge födda i Frankrike, utan kunglig anknytning. Det gällde därför för Oscar att hitta en äkta prinsessa att gifta sig med för att ge familjen och kommande generationer kunglig legitimitet. Från Oscars hustru drottning Josefina framåt knyts familjen allt närmare Europas kungahus, men också till den svenska historien, för varje ny drottning hade släktband med Gustav Vasa och andra svenska dynastier. Resultatet är att i dag är den sjunde generationen Bernadotte släkt med hela den svenska historien och med nästan alla Europas regerande och avsatta kungahus.

Herman Lindqvist berättar om kungarna, drottningarna, prinsarna och prinsessorna, men också om familjens svarta får, de som blev utstötta ur familjen och de som klassat ut sig själva och om de som dog för tidigt och aldrig fick bli kungar eller drottningar.

Den konstnärliga ådran har alltid varit stark. I varje generation har det funnits de som komponerat, målat och skrivit. Många, som sångarprinsen Gustaf, målarprinsen Eugen, skrivarprinsen Wilhelm och designern greve Sigvard Bernadotte, var så skickliga att de hade blivit stora namn utan kunglig uppbackning. Bernadottar har arbetat ideellt i Sverige och utomlands, och en - Folke Bernadotte - blev mördad för att han ville skapa fred.

Alla dessa finns med i Herman Lindqvists nya bok.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kungligt och mänskligt : 200 år med ätten Bernadotte i Sverige
  2. +
  3. Ludvig XIV : solkungen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ludvig XIV : solkungen av Herman Lindqvist (mp3-skiva).

Köp båda 2 för 465 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Kungligt och mänskligt : 200 år med ätten...