Bomull : en solkig historia (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
227
Utgivningsdatum
2010-12-15
Förlag
Ordfront
Medarbetare
Cervin, Jan (form)
Dimensioner
211 x 135 x 15 mm
Vikt
360 g
SAB
338.17351,Qddde,Qimpjab
ISBN
9789174410075
Bomull : en solkig historia (häftad)

Bomull : en solkig historia

Häftad Svenska, 2010-12-15
207
  • Skickas inom 7-10 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Varifrån kommer bomullen i en t-tröja för 69 konor? Ingen i branschen tycks kunna besvara den frågan. Och varför skulle någon vilja veta det? En ny tröja, gjord av 100 procent ren, mjuk bomull, till priset av två koppar kaffe det är väl bara att slå till?
Den här boken förklarar varför det inte är riktigt så enkelt.
Följ med Gunilla Ander på en resa till diktaturens Uzbekistan. Här odlar bönder bomull under hot och skolbarn tvingas ut i skördearbetet. Här ligger också den uttorkade och förgiftade Aralsjön, en av jordens värsta ekologiska katastrofer.
Färden går vidare till USA, vars regering betalar ut ofantliga summor i stöd till bomullsodlare. Det har fått världsmarknadspriset att sjunka som en sten.
Hennes nästa anhalt är Västafrika där tio miljoner människor är helt beroende av inkomsterna från bomullsodlingen. Fyra länder i området tröttnade på att inte kunna överleva på sin främsta exportprodukt och blåste till strid mot USA. Världshandelsorganisationen, WTO, gav Cotton 4 rätt, men det bekymrar inte USA och prisdumpningen bara fortsätter.
Resan går också bakåt i historien, till handeln längs Sidenvägen, till den industriella revolutionens England och till den andra slavvågen i den amerikanska Södern. Idag har bomullsmaktens tyngdpunkt förflyttats till Kina.
Bomull en solkig historia är en tankeställare som hjälper oss till sjystare köp.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Bomull : en solkig historia
  2. +
  3. Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

De som köpt den här boken har ofta också köpt Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis ... av Andreas Cervenka (inbunden).

Köp båda 2 för 416 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »