Affärer i blod och olja : Lundin Petroleum i Afrika (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2010-12-15
Förlag
Ordfront
Dimensioner
210 x 135 x 15 mm
Vikt
240 g
SAB
Qz Lundin Petroleum,Pmaa.05,Kpbb.6
ISBN
9789174410198
Affärer i blod och olja : Lundin Petroleum i Afrika (häftad)

Affärer i blod och olja : Lundin Petroleum i Afrika

Häftad Svenska, 2010-12-15
177
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Lundin Petroleum är ett svenskt börsnoterat företag som genererat stora vinster till svenska aktieägare. De verkar i världens mest fattiga regioner där jakten på naturresurser drabbar de som bor där hårt. Ortsbefolkningen jagas bort från marken de levt på i generationer för att ge plats åt internationella företag som ska utvinna resurserna. Alla medel är tillåtna och människor förlorar allt de har, ibland även livet.
Lundin Petroleum hävdar att de bidrar till utveckling i dessa regioner. Men det handlar snarare om en verksamhet som medför död och förstörelse. Företaget har tidigare kritiserats för inblandning i övergrepp i Sudan och det bekräftas här av vittnesuppgifter och rapporter från mycket trovärdiga källor. Dessutom förs nya vittnesmål fram om övergrepp även i andra länder.
Dessa brott mot mänskligheten finansieras alltså av vanliga svenska aktieägare, fondinnehavare och pensionssparare.
Lundin Petroleum verkar i en global gråzon där lagar åsidosätts. Lagarna där företaget verkar efterföljs inte, och den svenska lagens långa arm är inte lång nog att nå fram till länder som Sudan, Somalia och Etiopien. Internationella konventioner är så gott som värdelösa när det gäller att få stopp på den här typen av verksamhet. Att företaget kan vara inblandat i brott mot mänskligheten får alltså inga följdverkningar och de svenska aktieägarna har inte tillräckligt mycket information för att sätta stopp för bolaget.
Kerstin Lundell argumenterar i Affärer i blod och olja för att en brottsutredning borde göras kring Lundin Petroleum av någon som kan få fram hållbara bevis så att inte fler människor på oljefält världen över behöver förlora sina liv. Lundin Petroleum är bara ett litet företag bland flera i den här sektorn, där få med makt att göra något ser vad som sker.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Affärer i blod och olja : Lundin Petroleum i Afrika
  2. +
  3. Det svarta blodet : kampen om oljan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det svarta blodet : kampen om oljan av Kerstin Lundell (häftad).

Köp båda 2 för 381 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Kerstin Lundell

  • Det svarta blodet : kampen om oljan

    Kerstin Lundell

    År 2010 kom Affärer i blod och olja Lundin Petroleum i Afrika, som väckte stor uppmärksamhet, och Kerstin Lundell belönades med priset Guldspaden. Boken gav upphov till stor irritation hos Lundinbolagen och utrikesminister Carl Bildt, och åklagare...