När tusen eldar slickar himlen (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
376
Utgivningsdatum
2012-05-11
Förlag
Ordfront
ISBN
9789174413984
När tusen eldar slickar himlen (e-bok)

När tusen eldar slickar himlen (e-bok)

E-bok (EPUB), Svenska, 2012-05-11
28
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Kina har länge drömt om det stora språnget. Nu har man efter många år tagit det. Omvärlden tittar på med häpnad och förvirring. Hur är detta möjligt? Vad kommer det att leda till?

Det som idag pågår i Kina är ett drama av episka proportioner. Den snabbaste moderniseringen, den värsta miljöförstöringen, den största skövlingen av historiska kulturarv under mänsklighetens senaste århundraden. Det kommer att dröja länge innan vi förstår betydelsen av detta.

Ola Wong är svensk journalist och författare med kinesiska rötter och bosatt i Shanghai. Därmed har han lysande förutsättningar när det gäler att träffa människor och förstå vad som sker i det som synes ske.

Han reser runt till de nya, våldsamt expansiva industrizonerna. Han besöker tiomiljonerstäder som vi knappt har hört namnet på. Han uppsöker landsbygdsområden där bara de äldsta och de yngsta är kvar sedan alla andra dragit till fabrikerna och där barnen träffar sina föräldrar högst en gång om året.

Vår föreställning om Kina är ett likhetens samhälle. I boken framträder i stället ett kontrasternas land. Inte minst mellan fattiga och rika. Ett land som tar efter väst. Men där också en ny och allt starkare självkänsla gror. När t.ex. Rolling Stones gav konsert i Shanghai var det en mediahändelse i väst, men i Kina var det få som brydde sig. Vem intresserar sig för ett gammalt rockband när man ska bli störst och rikast i världen?
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Wong Ola

  • Pekingsyndromet

    Wong Ola

    Om Kinas provinser vore länder skulle 15 av dem finnas med bland världens 50 största ekonomier. Välståndet ökar och produktionen går på högvarv. För första gången på hundra år kommer snart inte en demokrati att vara världsetta längre. Journalisten...