När framtiden redan hänt : socialdemokratin och folkhemsnostalgin (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2010-04-15
Förlag
Ordfront
Dimensioner
210 x 135 x 11 mm
Vikt
340 g
SAB
Oh-c,Occ.06z Sveriges socialdemokratiska arbetareparti
ISBN
9789174419771
När framtiden redan hänt : socialdemokratin och folkhemsnostalgin (häftad)

När framtiden redan hänt : socialdemokratin och folkhemsnostalgin

Häftad Svenska, 2010-04-15
189
Skickas inom 10-15 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Folkhemmet. En gammal idé? En död vision? Eller ett begrepp som fortfarande kan fyllas med innehåll? Jenny Andersson frågade Per Nuder om det fanns någon vision som förde samman och skapade riktning för socialdemokratin. Hon fick det ganska obekymrade svaret: Nej, det fanns det inte.

Ändå var 90-talet den period då socialdemokratin hade makten i stora delar av Europa. I Storbritannien tog Tony Blair makten med sitt cool Britannia och i Sverige återställdes ordningen 1994.

Men vad hände under Göran Perssons tid som statsminister? Krismedvetande, saneringspolitik och enligt regeringen var Den svenska modellen räddad. För många medborgare såg verkligheten helt annorlunda ut: hög arbetslöshet, många sjukskrivningar och allt större klasser i skolorna välfärden hade krackelerat. Samtidigt blev idén om folkhemmet trendig igen under 2000-talet, björnkramat från både höger och vänster.

Jenny Andersson blottlägger myten om kunskapssamhället och resonerar om vart kravet på livslångt lärande egentligen leder. När framtiden redan hänt kommer att spela en central roll i diskussionen om vart socialdemokratin är på väg.

Jenny Andersson (född 1974) är ekonomhistoriker vid Institutet för framtidsstudier, med tyngdpunkten på socialdemokrati och välfärdspolitik i internationell belysning. Hon disputerade 2003 med avhandlingen Mellan tillväxt och trygghet. Idélinjer i socialdemokratisk socialpolitik under efterkrigstiden och har varit verksam vid universitet i USA och Italien. I Forskning och framsteg, Tvärdrag, Arbetarhistoria och Tiden skriver hon regelbundet om socialdemokrati och välfärdspolitik.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. När framtiden redan hänt : socialdemokratin och folkhemsnostalgin
  2. +
  3. Socialdemokratin i ett nytt århundrade : Sex bidrag till en ideologisk framtidsdebatt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Socialdemokratin i ett nytt århundrade : Sex bi... av Payam Moula, Jimmy Sand (pocket).

Köp båda 2 för 289 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om När framtiden redan hänt : socialdemokrat...