Konsten spränger ramarna : John Heartfield och det politiska fotomontaget (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
191
Utgivningsdatum
2010-09-21
Förlag
Dejavu Publicerings AB
Dimensioner
278 x 215 x 12 mm
Vikt
620 g
SAB
In,Ibz Heartfield, John
ISBN
9789174511789
Konsten spränger ramarna : John Heartfield och det politiska fotomontaget (häftad)

Konsten spränger ramarna : John Heartfield och det politiska fotomontaget

Häftad Svenska, 2010-09-21
189
  • Skickas inom 7-10 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Det politiska fotomontaget gjorde sitt intåg i de första klasstrider som kameran har dokumenterat, Pariskommunen 1871, där det utnyttjades för att smutskasta kommunarderna.
Under 1920- och 30-talen blev fotomontaget, framförallt i Tyskland, ett vapen som effektivt visade på motsättningarna i samhället.
AIZ, Arbeiter Illustrierte Zeitung, en klassiker när det gäller bildjournalistik, slog med sina medvetna bildreportage in en röd kil i den nazistiska propagandan. AIZ experimenterade vid 20-talets mitt med fotomontage och när John Heartfield 1930 knöts till redaktionen fick tidskriften ett stort uppsving.
Heartfield sprängde den borgerliga konstens ramar, utmanade myten om den individualistiske
konstnären och skapade bilder för att förändra världen. Heartfield gjorde 239 signerade fotomontage för AIZ, som i denna volym för första gången presenteras tillsammans. Montagen sätts in i sitt historiska sammanhang, diskuteras och analyseras utifrån en materialistisk ståndpunkt.
I Sovjetunionen användes montaget för att propagera för det kommunistiska samhällsuppbyggandet. Även i Sverige gjordes framförallt under 1930-talet fotomontage i
Heartfields anda. I den digitala tidsåldern har montaget fått en framträdande plats inte minst inom
illustration och reklam. När det gäller det politiska fotomontaget framstår John Heartfield med sin vassa sax som en oöverträffad mästare inom genren.

Konsten spränger ramarna är Inger Fredrikssons doktorsavhandling i konstvetenskap från 1979. Hon har även utgivit I odjurets buk (bild Christer Themptander), Cavefors 1976 och Anders Zorn, Mannen, Mästaren, Myten, Öppna Ögon, 1987,
Inger Fredriksson är verksam som förlagschef, föreläsare och skribent.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Konsten spränger ramarna : John Heartfield och det politiska fotomontaget
  2. +
  3. Mannen som häcklade Hitler : en bok om John Heartfield

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mannen som häcklade Hitler : en bok om John Hea... av C-J Charpentier (häftad).

Köp båda 2 för 355 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Inger Fredriksson

  • Livsfarligt att luta sig ut

    Inger Fredriksson

    Moderslyckan. Den förväntade. Lyckoruset, närheten, amningen, stoltheten. Vad händer när detta inte infinner sig? När livet vänds upp och ner. När marken gungar. När den nyblivna modern under en period blir sjuk, ja till och med spritt språngande ...