Inlåsta (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
384
Utgivningsdatum
2010-10-06
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Översättare
Ylva Stålmarck
Originaltitel
Room
Dimensioner
216 x 138 x 31 mm
Vikt
550 g
SAB
Hce
ISBN
9789174610055
Inlåsta (inbunden)

Inlåsta

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2010-10-06

Slutsåld

Jack bor med sin mamma i ett låst rum på drygt tio kvadratmeter i ett skjul. Rummet är ljudisolerat och specialbyggt för att de inte ska kunna ta sig ut. Jack tycker om att titta på tv och kallar de tecknade figurerna för sina vänner. För honom finns ingen annan verklighet än den innanför de fyra väggarna med hans mamma och mannen som kommer in ibland för att leverera mat och ta ut sopor. Mamman är noga med att Jack vid dessa tillfällen alltid är instängd i garderoben, så han ser aldrig mannen tydligt, men från sitt gömställe hör han att mannen verkar elak.

När Jack fyller fem år börjar han att ställa frågor till sin mamma och till slut väljer hon att berätta om världen utanför. Hon har också sett en möjlighet att fly och Jack har blivit stor nog för att de ska kunna rymma tillsammans.

Inlåst är en sorglig men ändå kärleksfull historia berättad utifrån den femåriga Jacks perspektiv, som trots att han spenderat nästan hela sitt liv inlåst är ovanligt intelligent och känslig. Romanen handlar om svårigheten med att möta världen utanför det lilla skjulet både att komma tillbaka till den och att se den för första gången.

Emma Donoghue har skrivit en stark och hoppfull samtidsberättelse om kärleken mellan mor och son och människans förmåga att återhämta sig.

EMMA DONOGHUE (f. 1969) är en prisbelönt författare från Dublin, numera bosatt i Kanada. Hon skriver även dramatik för scen och för radio och hennes böcker har blivit översatta i ett tiotal länder. Hennes senaste roman Inlåst (Room) är skriven i efterdyningarna av fallet Fritzl, som skakade en hel värld när det uppdagades år 2008.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Inlåsta. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Inlåsta av Emma Donoghue
  Kristina Simar, 15 juli 2011

  En mycket välskriven roman, som har en femåring som berättarröst. Jacks ord och tankar är mycket verklighetstrogna för en femåring. Hans oro och funderingar på allt han får uppleva, först i det lilla rummet och sedan ute i verkligheten är mycket fint beskrivet. Tyvärr lyckades inte författaren att gestalta Jack, hans mamma, Svarte Man och de andra karaktärerna som förekommer i boken på ett tillfredställande sätt för mig. Jag lyckades aldrig se dem framför mig som jag alltid vill. Jag hoppas ä... Läs hela recensionen

 2. Betyg: 4.
  Britt-Marie "Bim" Kullin / Bims Blogg (Farsta / Stockholm), 18 december 2010

  En mycket bra, gripande, spännande och rörande bok om en pojke som levt inlåst i ett rum från födelsen fram till femårsåldern. Boken är skriven ur pojkens perspektiv, och känns mycket trovärdig.

  Boken är lättläst och fängslande, och jag kan verkligen rekommendera den.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Emma Donoghue