Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
691
Utgivningsdatum
2012-08-28
Förlag
Lind & Co
Översättare
Knut Stubbendorff, Per Lennart Månsson
Medarbetare
Müller, Corinna (red.)
Dimensioner
220 x 150 x 50 mm
Vikt
890 g
SAB
Hce
ISBN
9789174610925
Ensam i Berlin (inbunden)

Ensam i Berlin

(30 röster)  |  Läs 8 recensioner
Inbunden Svenska, 2012-08-28
252
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Året är 1940 och i huset på Jablonskistrasse 55 i Berlin bor en samling småskurkar, råbarkade SS-män, horor, en pensionerad domare och romanens två huvudpersoner: verkmästarparet Otto och Anna Quangel. Här bor också en gammal ensam judisk dam, vars liv får ett fasansfullt slut.
Otto och Anna är skötsamma och tystlåtna - ett strävsamt arbetarklasspar. Men när de nås av beskedet att deras son stupat i kriget ter sig livet plötsligt meningslöst. Så småningom inleder de en modig, om än patetisk, kamp mot nazismen som ger deras tillvaro ett nytt innehåll. På olika platser runtom i Berlin lägger de ut hundratals handtextade kort som manar till motstånd, kort som kan plockas upp av vem som helst.
Den karriärhungrige kommissarie Escherich skyr inga ansträngningar för att hitta de skyldiga bakom de handskrivna lapparna och kommer paret allt närmare.
Jakten utvecklas till en katt-och-råtta-lek som pågår under mer än två års tid med både komiska och skräckfyllda scener.
Över alltsammans hänger en stämning av brutalt förtryck som genomsyrar vardagen för människorna i Berlin - varje möte, ord och handling måste vägas mot en paranoid nazistisk maktapparat. Men trots regimens brutala skräckvälde överlever ändå medmänsklighet och kärlek.

Ensam i Berlin är en lektion i historia, i förtryckets anatomi och samtidigt en nervpirrande bladvändare - en moralisk thriller, lika gripande och spännande som en spionroman av le Carré. Författaren och Auschwitzöverlevaren Primo Levi kallade boken för "det bästa som någonsin skrivits om det tyska motståndet". Berättelsen är baserad på Falladas egna erfarenheter under nazismen och skrevs på några få veckor hösten 1946. Boken har tidigare filmatiserats för både tv och bio och det finns nu planer för en nyinspelning.
Ensam i Berlin (Jeder stirbt für sich allein) gavs första gången ut i Sverige 1948 med titeln En mot alla då med flera centrala avsnitt strukna. Lind & Co är stolta över att här kunna presentera den första kompletta svenska utgåvan.

HANS FALLADA - eller Rudolf Ditzen som var hans riktiga namn - föddes 1893. Hans liv kom att bli mycket dramatiskt med inslag som dråp, förskingring, självmordsförsök, mentalsjukdom, alkohol- och narkotikamissbruk. Trots censur och politisk förföljelse valde Fallada att stanna i Tyskland under kriget och räknas numera som en av landets verkligt betydelsefulla 1900-talsförfattare. Han dog 1947, några månader innan Ensam i Berlin publicerades. "Kanske det bästa som någonsin skrivits om det tyska motståndet."
Leif Y Dahlberg, Gotlands Tidningar

"det är en enastående roman, skriven med den inlevelse och det patos som gör att en många gånger berättad historia - den om den tyska nazismens förtryck och brutalitet - får ny skärpa."
Kaj Schueler, Svenska Dagbladet

"En gripande berättelse om civilkurage och moral, andlöst spännande som en thriller."
Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Primo Levi hävdade att Ensam i Berlin är det bästa som någonsin skrivits om det tyska motståndet och jag garanterar de otaliga läsare denna roman förtjänar, att det inte är någon överdrift."
Ragnar Strömberg, Aftonbladet "ett lika storartat som komplext litterärt bygge"
Ulf R. Johansson, Kvällsposten
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ensam i Berlin
 2. +
 3. Mästaren och Margarita

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mästaren och Margarita av Michail Afanasevic Bulgakov (inbunden).

Köp båda 2 för 533 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Ensam i Berlin. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Ge den de första 100 sidorna
  Alf Johansson, 28 oktober 2014

  Trög att komma in i tyckte jag, men när man väl gjort det var den mödan värd. En stark berättelse om såväl undfallenhet som den lilla människans motstånd.

 2. Mycket bra roman med suveräna personbeskrivningar där...
  Hans-Göran Hagström, 29 oktober 2013

  Mycket bra roman med suveräna personbeskrivningar där hjältar inte allt igenom är goda människor och skurkar inte heller tvärtom. En riktig bladvändare.

 3. Mycket intressant och bitvis spännande inblick i...
  Antares (Stockholm), 16 augusti 2013

  Mycket intressant och bitvis spännande inblick i tillvaron i naziväldets Berlin. Boken får extra tyngd av att vara skriven just där och då, och är befriad från insmickrande porträtt. Rekommenderas starkt!

 4. Den var oerhört intressant och fängslande eftersom den...
  Barbro Sheriger, 17 juni 2013

  Den var oerhört intressant och fängslande eftersom den beskrev nazitiden ur många tyskars upplevelser som inte var anhängare till Hitler.

 5. Det är en autentisk skildring som känns ända in på...
  Mats H, 24 maj 2013

  Det är en autentisk skildring som känns ända in på huden. Fallade lyckas fånga den gråa vardagen där faran alltid omger personerna i boken. Det mest skrämmande och samtidigt så komiskt skildrat, är rättegången mot makarna Ottto och Anna som skildras så sympatiskt så att man kan börja gråta över deras meningslösa hjältemod.

 6. Gastkramande spänning från en kuslig tid. Även...
  Lars Samuelson, 16 maj 2013

  Gastkramande spänning från en kuslig tid. Även litterärt ett storverk genom sin mästerliga person- och miljöskidring. En av de bästa böcker jag någonsin läst!

 7. Ååå vilken bok! En riktig triller och en skildring av...

  Ååå vilken bok! En riktig triller och en skildring av Nazityskland, eller vilket totalitärt samhälle som helst skulle jag tro.

 8. En fantastisk bok ,spännande och lättläst trots många...
  Gun-Britt Sköld, 22 april 2013

  En fantastisk bok ,spännande och lättläst trots många sidor. Visar vanliga människors förmåga och mod att protestera mot grymhet och orättvisor.

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Hans Fallada