Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
552
Utgivningsdatum
2013-10-18
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
215 x 140 x 20 mm
Vikt
772 g
SAB
O
ISBN
9789174612103
Mannen som slutade ljuga : berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick (inbunden)

Mannen som slutade ljuga : berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick

(77 röster)  |  Läs 24 recensioner
Inbunden Svenska, 2013-10-18
203
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor

Augustnominerad till årets svenska fackbok. Motiveringen lyder:
Det fanns mer att avslöja kring det som har kallats århundradets rättsskandal. Systematiskt, men i en rafflande berättarstil, blottlägger Dan Josefsson kopplingarna mellan alla de personer som gjorde Sture Bergwall till seriemördaren Thomas Quick. Undan för undan skärskådas trovärdigheten hos de experter som fick Sture att frammana sina "minnen". Och i sin kartläggning presenterar författaren den person han anser har varit navet i hela snurren och från sin dolda position hade inflytande över dem alla.

Sture Bergwall, alias Thomas Quick, erkände 39 mord och dömdes för åtta av dem innan han år 2002 avbröt sin terapi och slutade samarbeta med polisen.

Sedan domarna avslöjats som århundradets rättsskandal har de juridiska misstagen rättats till i en världsunik resningsprocess. I dag vet vi att sex olika tingsrätter blev förda bakom ljuset. Men en större fråga är obesvarad: Varför blev tingsrätterna lurade?

Runt Sture Bergwall fanns en sammansvetsad grupp bestående av en åklagare, en förhörsledare, en psykolog, en advokat och en minnesforskare från Stockholms universitet. Vad drev dem att i åratal turnera runt med en drogad, fabulerande människa i förvissning om att han var en seriemördare? Hur kunde deras tro vara så stark att några till och med ljög i rätten för att få Sture Bergwall fälld?

Svaret är mer konkret än man kan tro. Gruppens övertygelse kom från ett mottagningsrum på Norrtullsgatan i Stockholm. Där arbetade en kvinna i 80-årsåldern som var psykoanalytiker. Sture Bergwall var hennes patient. Terapeuterna på kliniken i Säter där han vårdades var bara den gamla damens redskap, och hennes analyser styrde polisens tänkande. Utan den gamla damen hade seriemördaren Thomas Quick aldrig skapats.

"Mannen som slutade ljuga" är resultatet av ett grävjobb som Dan Josefsson inledde efter journalisten Hannes Råstams bortgång i januari 2012. Med hjälp av wallraffande och en omfattande research avslöjar han den häpnadsväckande historien om kvinnan som skapade den falska seriemördaren Thomas Quick och om gruppen som följde henne.

"Mannen som slutade ljuga" är spännande som en thriller, klargörande som en sanningskommission, och långt mer skakande än någon fiktiv berättelse kan bli.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Mannen som slutade ljuga : berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick
 2. +
 3. Hemligheten. Från ögonkast till varaktig relation

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hemligheten. Från ögonkast till varaktig relation av Dan Josefsson, Egil Linge (inbunden).

Köp båda 2 för 442 kr

Kundrecensioner

Det finns 24 recensioner av Mannen som slutade ljuga : berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. DJ bör utnämnas till hedersdoktor i juridik

  Dan Josefsson har fått guldspaden för sin bok som redan finns på svenska och engelska, och som snart även skall utkomma på tyska och danska. Men DJ förtjänar bokstavligen att utnämnas till hedersdoktor i vid en juridisk institution. De juridiska studenterna (varav många kommer att bli framtida domare och åklagare) kan lära sig mycket mer om bevisvärdering av denna bok än av de intetsägande skrifter som författats av Diesen, Stening, Bolding, Ekelöf, Nordh etc. Det förefaller som om jurister i... Läs hela recensionen

 2. Skrämmande läsning
  JanR, 14 april 2015

  Efter att ha läst denna boken inser jag till min stora fasa att en person ligger bakom i stort sett alla rättsskandaler i Sverige under 20 - 30 år.

 3. Utmärkt!
  Bertil Åkeson (Limhamn), 10 mars 2014

  En fängslande men fullständigt osannolik historia, som skildrar en skamfläck i svensk kriminalhistoria på ett sätt som väcker beundran för författarens bakomliggande arbete.

 4. Avsöljande - som alltid när psykoanalysen sätts på
  tord nilsson , 26 februari 2014

  se ovan som vid alla tillfällen då psykoanalysen skall visa vad den "kan" i "offentliga sammanhang" dvs med yttre oberoende betraktare av "förväntat" resultat - går det alltid åt skogen. Psykoanalysen är och förblir en esoterisk soppa för de troende. Skall kolla om Socialstyr.. fortfarande fördelar skattepengar til den helt tvivelaktiga verksamhet?

  en som läst psykologi några hundra meter söder om Norrtullsg. några år - blev inte klokare av det

 5. Väldigt bra bok
  Anna, 18 februari 2014

  En mycket bra bok, som Josefsson har skrivit på ett väldigt bra sätt. Den är lång, men känns inte som det och man förundras starkt över hur detta kunde ske i Sverige. Rekommenderas definitvt.

 6. Samma terapeut till personal och intagen är felaktigt....
  evy geigant, 16 januari 2014

  Samma terapeut till personal och intagen är felaktigt. Det är närmast en sekteristisk atmosfär som ger liten tilltro till Sätermodellen. Den stora mängden psykofarmaka är obehaglig.

 7. Ville läsa och förstå vad hela Quick storyn handlade...
  Inger Boketoft, 7 januari 2014

  Ville läsa och förstå vad hela Quick storyn handlade om. Det vet jag nu. Det har tagit tid att läsa denna otroliga handling. En deckare med en research som är på hög forskarnivå. Dan Josefsson har gjort ett gediget arbete. En journalist som gång på gång utsätter sig för de svåraste vågstrycken som han klarar av dessutom. Någon gång tyckte jag att upprepningarna blev lite många, men å andra sidan fick jag på djupet veta och lära vad som hänt.
  Det är omöjligt att låta bli att fråga sig vad... Läs hela recensionen

 8. Grupptänk har intresserat mig ända sedan jag gjorde...
  Gunnar Strandell, 3 januari 2014

  Grupptänk har intresserat mig ända sedan jag gjorde lumpen, först i militär tjänst och sedan som vapenvägrare. Det var fascinerande att vara med när grupper om åtta till tio personer jämkade sina tidigare värderingar och skapade nya gruppgemensamma som blev självklara sanningar. Militären gjorde det med yttre tryck och krav på prestation från gruppen medan ledaren för vapenfrigruppen gjorde det med samtal i grupp och enskilt med var och en.

  I arbetslivet har jag sett en blandning a... Läs hela recensionen

 9. Boken besvarar delvis de frågor jag haft om vad som...
  Marika Hagelthorn, 31 december 2013

  Boken besvarar delvis de frågor jag haft om vad som drev van der Kvast, SÅ Kristoffersson m fl att ta så huvudlösa och orimliga beslut. Tyvärr finns det en del felaktigheter vad gäller psykologiska teorier och psykologyrket i boken. Därför ger jag den endast 4 stjärnor.

 10. Helt inponerad av Josefssons arbete. Bör läsas av alla...
  Sven B, 25 december 2013

  Helt inponerad av Josefssons arbete. Bör läsas av alla åtminstone Lagmän och jurister Psykoterapeuter kan nog också läsa boken samt ta sig en liten fundere.

 11. Visar på hur lätt det är att gå med strömmen, och hur...
  Sonja Svensson Höstfält, 10 december 2013

  Visar på hur lätt det är att gå med strömmen, och hur svårt det är att gå emot. Spännande dessutom!

 12. Mycket intressant och inträngande läsning med...
  Sven Ljung, 10 december 2013

  Mycket intressant och inträngande läsning med skrämmande avslöjanden hur en sjuk
  människa kan dupera brottsutredare, försvarsadvokater och framförallt
  psykologer och läkare.

 13. Fantastisk och viktig bok. Skrämmande historia....
  Jörgen, 9 december 2013

  Fantastisk och viktig bok. Skrämmande historia. Research i topklass. Utmärkt skriven. Läs också Hannes Råstams bok "Att skapa en seriemördare".

 14. Bladvändare i ordets rätta bemärkelse. Den är...
  Eva Klint, 2 december 2013

  Bladvändare i ordets rätta bemärkelse. Den är oupphörligt intressant - och beskriver på ett skrämmande sätt hur sårbart vårt rättsväsende är.

 15. Dan Josefssons insikter i de psykologiska labyrinterna...
  Folke Johansson, 22 november 2013

  Dan Josefssons insikter i de psykologiska labyrinterna bjuder läsarna på en spännande resa in i de förträngda minnenas märkliga värld. Han börjar som sig bör med Freud och klarlägger på ett skickligt sätt det dubiösa i denne gigants tankegods.
  Josefsson wallraffande i psykologins träskmarker för oss fram till Margit Norell, spindeln i nätet kring Thomas Quicks många psykologer och psykiatriska experter. Det är en skakande resa vi tas med på. Alla som läser Mannen som slutade ljuga kommer... Läs hela recensionen

 16. En fascinerande och skrämmande insyn i mänskliga...
  Arne Olsson, 21 november 2013

  En fascinerande och skrämmande insyn i mänskliga tillkortakommanden och effekterna av kotteribildningar högt upp i den statliga förvaltningsapparaten. Josefsson har på ett hedervärt sätt tagit sig an arvet efter Råstam.

 17. En fantastisk, suverän faktabok, välskriven och...
  Hans-Eric Ekengren (Visby), 20 november 2013

  En fantastisk, suverän faktabok, välskriven och spännande som den bästa av thrillers. Jag sträckläser boken och fascineras av hur alla tiders värsta rättsskandal kunde hända - och det i Sverige! Hur är det möjligt att advokater, psykiatriker, psykologer, terapeuter, förhörsledare, minnesforskare, polis inte genomskådar alla motstridiga uppgifter som Säters "stjärnbrottsling", Sture Bergwall, levererar på löpande band när han vallas runt på brottsplats efter brottsplats? Hur kan intelligenta... Läs hela recensionen

 18. Årets bok, definitivt! Den lär oss vikten av...
  BN, 16 november 2013

  Årets bok, definitivt!

  Den lär oss vikten av transparans, maktdelning och oberoende kontrollinstanser i en demokrati. Den är smart strukturerad, lättläst och välskriven. Med en utforskande och sympatisk ton gör Dan Josefsson de inblandades handlande i århundradets rättsskandal förståeligt om än ej ursäktligt.

  Boken visar vad som kan hända i en sluten krets, eller ett terapirum, när man lämnar det rationella tänkandet och hänger sig åt ockulta läror - som psykoanalys. Vad v... Läs hela recensionen

 19. En av de bästa böcker jag läst. Den är som en...
  Hans Bergström, 14 november 2013

  En av de bästa böcker jag läst. Den är som en thriller. Man kan inte släppa den när man väl läst. För mig som arbetat nära psykiatrin i 35 år och har egen patienterfarenhet är det extra intressant att ta del av dessa trender som genomsyrat psykiatrin under de år som Thomas Quick. Skandalen utspelade sig. Boken är värd ett Augustpris.

 20. Intressant avslöjande av Margot Norell och de andra på...
  Axel Lennart Eriksson, 12 november 2013

  Intressant avslöjande av Margot Norell och de andra på Säter. Samt avslöjande att psykexperter kanske mer ställer till problem än helar.

 21. Har man läst Hannes Råstams bok är det här en naturlig...
  Lars, 11 november 2013

  Har man läst Hannes Råstams bok är det här en naturlig uppföljare. Det korrumperade svenska rättsväsendet har fått ett ansikte. Verklighetsskildringar kan inte bli mera spännande än så här.

 22. Helt suverän, fantasisk bra bok. Den som läst...
  Bo Dahlberg, 6 november 2013

  Helt suverän, fantasisk bra bok.
  Den som läst "Fallet Thomas Quick" av Hannes Råstam, har säkert funderingar om hur kunde det bli så tokigt som det blev.
  Svaret på på de funderingar serveras på ett ypperligt sätt av Dan Josefssons "Mannen som slutade ljuga".
  Det är en bok som man har svårt att lägga ifrån sig. Man måste bara vidare till nästa kapitel!
  Det som blir kvar efter dessa böcker är en stor rädsla/ångest över hur vårt rättsväsende låtit sig manipuleras av EN "karismatisk person".

 23. Är imponerad av den mycket omfattande research som...
  Hans O, 5 november 2013

  Är imponerad av den mycket omfattande research som ligger bakom boken. Förf går igenom alla de svaga/orimliga punkter som Hannes Råstam pekade på i sin bok. Svårt att lägga från sig Josefssons bok innan den är slutläst. Flera gånger kommer känslan av att detta kan inte vara verklighet, det måste vara en roman jag läser.

 24. Efter att ha läst boken är min uppfattning att Thomas...
  Margareta 1936, 4 november 2013

  Efter att ha läst boken är min uppfattning att Thomas Quick nog borde förvaras inom lås i fortsättningen också. Han borde dock få sällskap av en del av dem som utrett fallet.. Boken är mycket läsvärd som fortsättning på Hannes Råstams bok.

Visa alla 24 recensioner

Bloggat om Mannen som slutade ljuga : berättelsen om...

Övrig information

Se Dan Josefsson berätta om sin bok och hur det känns att vara nominerad till Augustpriset.