Vit feber : en resa till Sibiriens frusna hjärta (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
300
Utgivningsdatum
2014-12-29
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Översättare
Lisa Mendoza Åsberg
Originaltitel
Biala Goraczka
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form) / Hugo-Bader, Jacek (foto)
Dimensioner
215 x 140 x 20 mm
Vikt
538 g
SAB
Nog.07
ISBN
9789174613308
Vit feber : en resa till Sibiriens frusna hjärta (inbunden)

Vit feber : en resa till Sibiriens frusna hjärta

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2014-12-29

Slutsåld

Vit feber En resa till Sibiriens frusna hjärta är en historia olik alla andra. Vi får följa journalisten Jacek Hugo-Bader på en resa från Moskva till Vladivostok, genom hela Sibirien.
I en ombyggd rysk jeep korsar han ett område som är mångdubbelt mer vidsträckt än Nordamerika. På vissa håll är det ett väglöst land, klimatet är ett av världens hårdaste och risken för att bli överfallen är ständigt närvarande.
Under resans gång möter han tragedi och lidande, men även en stor portion galghumor hos renskötare, nomadfolk, shamaner och före detta hippier. Vodkan, den vita febern, utplånar hela samhällen. Det är ett land i förfall.
Under sin färd möter Hugo-Bader Sovjetunionens avfällingar prostituerade, hiv-smittade och cancersjuka som lämnats utan kvalificerad läkarvård. Han samtalar bland andra med Miss Russia HIV som har ett eget tv-program och leder en stödgrupp för de som drabbats av sjukdomen. Bader besöker också Kalasjnikov (den nyligen avlidne uppfinnaren av vapnet med samma namn) som inte ägnar en tanke åt allt lidande hans skapelse har ställt till med, och vi får även möta en handfull hippier som berättar om hur de levde och protesterade mot regimen under Sovjettiden.

JACEK HUGO-BADER, född 1957, är polsk journalist och skriver för landets ledande tidning Gazeta Wyborcza. Han har skrivit flera böcker om Ryssland och tillbringat åratal där. Han har även gjort dokumentärfilmer och betraktas allmänt som en efterträdare till Kapuciski. Vit feber är översatt till en mängd språk och har fått flera litterära priser.

"Avslöjande, i hög grad läsvärd!"
Mats Garme, Ölandsbladet

"Det bitterljuva mänskliggör berättelsen och etsar sig fast som tårar i minnet."
Vagabond

"Ett underhållande, lärorikt och uppslukande reportage [...] Hugo-Bader gör en tankeväckande skildring av ett land i andligt mörker."
Financial Times

"En fängslande skildring av ett samhälle i moraliskt och socialt förfall."
The Guardian

"Denna förkrossande skildring av en resa tvärsöver ett tillintetgjort Sibirien är en pärla. Ett måste att läsa."
Sunday Times
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Vit feber : en resa till Sibiriens frusna hjärta. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. lagom och intressant
    Fredrik , 30 april 2015

    En lagom otäck, fascinerande och intressant resa till ett i sanning extremt land. Hur mycket den egentligen skildrar Sibirien kan nog diskuteras, men som typiskt journalistiskt vinklat är den underhållande och en värdefull skildring. En stark berättelse som inte är helt lättlast tack vare sina ibland jobbiga öden men som kommer ut som fascinerande och underhållande.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Jacek Hugo-Bader

Bloggat om Vit feber : en resa till Sibiriens frusna...