Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
237
Utgivningsdatum
2015-08-24
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Dimensioner
215 x 140 x 15 mm
Vikt
437 g
SAB
Oabka,Occ
ISBN
9789174614183
Den härskande klassen : en bok om Sveriges politiska elit (inbunden)

Den härskande klassen : en bok om Sveriges politiska elit

(33 röster)  |  Läs 8 recensioner
Inbunden Svenska, 2015-08-24
229
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Något har gått snett med vår svenska demokrati. Genom ett offentligt mångmiljardstöd - som de själva beslutar om - har partierna gjort sig ekonomiskt oberoende av sina medlemmar. Det har skapat en samförståndskultur, där de olika lägren nu har mer gemensamt med varandra än med de väljargrupper som de påstår sig företräda.
Den härskande klassen är en initierad och underhållande skildring av en politisk aristokrati med tillhörande privilegier. Rekryteringsbasen utgörs av de knappa tre procent av befolkningen som ännu tillhör ett parti och toppaktörerna har ofta en likartad profil.
De har den "rätta" bakgrunden, i stor utsträckning byggd på personliga släktband. De betraktar sig själva som yrkesproffs snarare än som valda till några förtroendeuppdrag. Och de har inte det minsta problem med att byta sida när den dagen kommer. Det har lett till rena svängdörren mellan partierna och pr-branschen.
Går det verkligen att lita på sådana makthavare?

BENGT ERICSON är en av Sveriges mest erfarna journalister och författare till flera uppmärksammade böcker, senast Spekulanten med avslöjande inblickar i hur Erik Penser plundrades av det ekonomiskpolitiska etablissemanget. Han har också skrivit kritiker- och försäljningssuccén Den nya överklassen.

"[Ericson] skildrar dräpande och underfundigt den politiska aristokratin och dess släktband, och svängdörrskarriärismen där avdankade politiker tar med sin informella makt och sina kontaktnät in i den dunkla PR-branschen."
Journalisten

"Skildringen är medryckande och detaljspäckad. Enskilda historier lär vara bekanta för en tidningsläsare rader av tveksamma utnämningar, förbindelser och transaktioner. När Bengt Ericson drar linjer mellan punkterna blir bilden svart. Han talar om ett politiskt system där det viktiga har blivit, inte vad man kan, utan vem man är, var man kommer ifrån och vilka man känner."
Peter Santesson, Dagens Samhälle

"[...] värdefull för den som vill förstå Sverige. Folkstyret har blivit mer styre och mindre folk."
Lars Ragnar Forssberg, Södra Dalarnes Tidning

"Bengt Ericson belyser i sin bok på ett förtjänstfullt sätt hur ekonomiskt oberoende de politiska partierna är gentemot sina medlemmar och väljare [...] Ericson skildrar på ett underhållande sätt makthavarna och deras privilegier och avsaknaden av rättskänsla vilket boken är full av detaljerade och konkreta exempel på. [...] Boken är nyttig läsning för alla."
Linus Hellman, Skaraborgs Allehanda

"Journalisten Bengt Ericsons argumenterande bok Den härskande klassen ger mig ingen ro. Känslan av att en tragedi just nu fullbordas framför våra ögon blir starkare och starkare för varje sida jag läser [...] Ericson tecknar i en underhållande ton en skrämmande bild av den nya politiska adel som har växt fram i Sverige och Europa."
Jimmy Vulovic, Borås Tidning

"[Boken] belyser hur vår demokrati med dess fel och brister fungerar i praktiken."
Robert Sundberg, Dala-Demokraten

"Med breda och effektiva penseldrag går Ericson igenom generösa fallskärmar inom svensk politik och förvaltning, slöseri med skattepengar på EU-nivå och lokal nivå samt de snabba hoppen från en aktiv karriär inom politiken till arbete inom den privata sektorn. Inte sällan har exemplen hög underhållningsfaktor som Smedjebackens satsning på att värma upp en insjö för att skapa varmare bad."
Karl af Geijerstam, Bohusläningen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den härskande klassen : en bok om Sveriges politiska elit
 2. +
 3. Den nya överklassen : en bok om Sveriges ekonomiska elit

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den nya överklassen : en bok om Sveriges ekonom... av Bengt Ericson (pocket).

Köp båda 2 för 276 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Den härskande klassen : en bok om Sveriges politiska elit. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Bra upplysning om nyfeodalismen.

  Jag tillhör inte den intelektuella skaran som har åsikter om det mesta, men i detta fall så tycker jag att det är en bok som ger belägg för vad jag har anat och förstått. Makt korrumperar.

 2. Ett måste !
  Dan E, 23 maj 2016

  Ett måste för alla som vill förstå våra svenska politikers egentliga drivkrafter. Välskriven och informativ. Stundtals skrämmande. Ständigt upprörande. Bör ingå i den obligatoriska undervisningen i våra skolor.

 3. Nyttig och avslöjande samhällsinformation
  JOK, 2 maj 2016

  En sagolik ögonöppnare för oss medborgare för att förstå det politiska skuggspelet som politikerna själva aldrig avslöjar. Alla borde läsa denna bok.

 4. Bra lärobok för de icke insatta eller upplysta.
  Nils Erik Sandberg, 29 december 2015

  Denna bok borde få en framskjuten plats i bokhandeln och annorstädes.
  Här framkommer mycket som väljarna i landet borde ha en inblick i före valen
  av politiker !!

 5. Vilket gäng!
  Anita Häggström, 7 oktober 2015

  Lysande skrivning om det härskande etablissemanget av Bengt Ericsson. Härligt rolig och mycket informativt, jag lärde mig en hel del om det politiska livet.

 6. Den härskande klassen
  renate blomeier ohlsson, 25 september 2015

  Det är HELT OTROLIGT men inte förvånande. ALLA borde läsa denna bok omgående! Den perfekta diktaturen i full frihet och det kommer att fortsätta och fortsätta och fortsätta...

 7. Hygglig underhållning
  The Jolly judge, 18 september 2015

  Lite spretig, inte så mycket nytt för den som följt med i nyhetsflödet och stilen är mest som ett antal lätt raljanta tidningskrönikor staplade på varandra. Boken är underhållande men det är egentligen bara dess första del som innehåller en analys av utvecklingen med kommunsammanslagningar, partistödet och dess effekter på förankringen av den lokala demokratin och vad som lett fram till dagens "kartellisering", med en politisk elit som obehindrat "byter hatt" och förefaller mer intresserade a... Läs hela recensionen

 8. Ett måste om du är intresserad av politik
  Ann-Mari Brevik Adiels, 14 september 2015

  Det är värre ställt med demokratin än jag trodde. Den politiska "eliten" rekryteras ur en liten grupp som är släkt, vänner eller tillhör den inre partikretsen.
  Bidrag till partierna och politikerna i mångmiljardklassen som de själva beslutar om.
  Svängdörrar till näringslivet. Inga karrenstider
  Ingen oberoende instans som kostnads- och nyttoberäknar stora projekt som ex.v. tunneln i Hallandsåsen.
  Riksrevisionens slutsatser offentliggörs bara om politikerna så önskar.
  Lobbyi... Läs hela recensionen

Visa alla 8 recensioner

Bloggat om Den härskande klassen : en bok om Sverige...