Grottmannen (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
William Wisting (del 9)
Antal sidor
392
Utgivningsdatum
2015-09-14
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Översättare
Per Olaisen
Originaltitel
Hulemannen
Dimensioner
178 x 111 x 23 mm
Vikt
221 g
SAB
Hce
ISBN
9789174614244
Grottmannen (pocket)

Grottmannen

(63 röster)  |  Läs 7 recensioner
Pocket Svenska, 2015-09-14

Slutsåld

William Wisting: Del 5.

William Wisting är en erfaren utredare vid polisen - rättskaffens, sympatisk och samvetsgrann. I Grottmannen kommer döden honom obehagligt nära när det i grannhuset hittas en man som varit död i fyra månader. Liket sitter uttorkat i tv-fåtöljen framför en flimrande skärm, läpparna är tillbakadragna och blottar de svartgula tänderna. Mannen liknar mest en mumie. Det finns inga tecken på våld, man misstänker inget brott. Wistings dotter Line, som är kriminalreporter, blir illa berörd. Hur kan en person som lever mitt i samhället vara så ensam att ingen saknar honom under så lång tid? Hon beslutar sig för att skriva en artikel om mannen och börjar intervjua grannar och före detta skolkamrater.
Nästan samtidigt hittas ännu ett lik, en man som också varit död i flera månader och som är svår att identifiera. I en av hans fickor ligger en broschyr på vilken kriminalteknikerna hittar fingeravtryck som tillhör en amerikansk seriemördare efterlyst av FBI. Är det den döde som är seriemördaren eller går den sistnämnde lös i Norge? Finns det kopplingar mellan de två liken? Detta blir upptakten till en av landets största polisinsatser någonsin där det är avgörande att inget läcker ut till pressen, vilket inte gör någonting lättare, vare sig för Line eller hennes pappa.

JØRN LIER HORST (f. 1970) har arbetat som utredare vid polisen i Vestfold och räknas i dag som en av de främsta kriminalromanförfattarna i Norden. Horst har rönt stor framgång och fått flera litterära priser - Jakthundarna belönades med både Glasnyckeln, Rivertonpriset och Deckarakademins "bästa översatta kriminalroman".

"ovanligt initierat och intressant."
Cecilia Gustavsson, Aftonbladet

"Lier Horst är svåröverträffad när det kommer till att berätta om det systematiska och ofta fruktlösa letandet ur polisens perspektiv [...] I Grottmannen lyckas han kombinera en bra intrig med ett engagerat och trovärdigt berättande och resultatet blir en deckare som faktiskt överträffar hans senaste, den prisbelönta Jakthundarna."
Jakob Tjernström, Östersunds-Posten

"Här finns inget att klaga på vad gäller spänning och dramatik. Jørn Lier Horst vet hur en slipsten ska dras för att läslusten ska skärpas och hållas vid liv."
C. Lundh, Mariestads-Tidningen

"Behöver jag säga att i den här boken har Jørn Lier Horst överträffat sig själv? En rysare som höll mig både fängslad och fastnaglad."
Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Nya Grottmannen (Lind & Co) lever upp till alla förväntningar som Jakthundarna skapade [...] Riktigt, riktigt bra konstaterar jag när jag motvilligt slår ihop pärmarna och redan längtar efter nästa Wistingbok."
Gunilla Wedding, Norra Skåne

"Mycket spännande och välskriven."
Mats Garme, Ölandsbladet

"nagelbitande spänning"
Björn G. Stenberg, Upsala Nya Tidning

"Boken är en mordiskt effektiv bladvändare [...] om den liksom föregångaren Jakthundarna tilldelas Glasnyckeln är det inte oförtjänt."
Staffan Wilsson, Femina

"Lier Horst är helt klart en kriminalförfattare över genomsnittet, både när det gäller att bygga kriminalhistorien och att skildra samhällets utkanter."
Jakob Tjernström, Tidningen Ångermanland

"otäckt spännande."
Eva Åström, Expressen

"[...] en ohyggligt spännande och välskriven historia [...]"
Gunilla Sandell, Allers
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Grottmannen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Deckare
  Strulputte, 14 augusti 2021

  En massa oväsentligheter i texten för trolig utfyllnad tröttar ut läsandet.
  Fast det är klart att ena den dödade är klart mumifierat, vilket gör sökandet svårt. Svenska språket är heller inte felfritt. Upplösningen är bra.

 2. Ytterst läsvärd
  Kristina Elmén, 17 december 2019

  Horst förenar sakligt berättande med inkännande personteckning och påtaglig spänning i händelseförloppet. Han blev en av mina favoriter redan vid första bekantskapen. Rekommenderas varmt!

 3. Ny favorit
  Kaffeläsaren, 15 februari 2017

  Jôrn Lier Horst är en helt ny bekant som författare för mig , så även hans karaktärer utredaren William Wisting och hans dotter Line som är journalist. En man hittas död och har suttit död i sitt hus i 4 månader utan att någon saknat han. Far och dotter börjar på varsitt håll att utreda fallet och kommer allt nämre sanningen.
  Boken var spännande och nästan ända till slutet så gick det inte att räkna ut vem mördaren är. Har nu fått ytterligare en favorit bland deckarförfattare. Vill läsa mer om Wistings.

 4. Lästes ut på en dag.....!
  Milla, 23 februari 2016

  Jag gillar Jorn Lier Horst sätt att skriva, tempo och korta kapitel gör att jag är fängslad av boken och har svårt att lägga den ifrån mig. Grottmannen lever upp till mina förväntningar!

 5. Spännande
  Carin Grönlund (Nymö), 9 november 2015

  Om man inte läst första boken i serien - vilket jag inte har - så kastas man in i relationerna, men det löser sig relativt snabbt. Intrigen är spännande och lösningen på ett sätt väntad, på ett annat oväntad.
  Personteckningen något vag, men det kanske är bättre i första boken där huvudpersonerna antagligen introduceras?

 6. Underhållande
  Sandra, 9 november 2015

  Själva storyn är inte särskilt nytänkande, boken har samma upplägg som alla andra nordiska deckare. Huvudkaraktärerna i boken är däremot sympatiska och välskildrade. Tempot i boken är bra vilket gör det svårt att lägga sig ifrån den.

 7. Spännande deckare
  Lars Gustavsson, 4 november 2015

  Jörn Liar Holst har med sina första böcker framstått som en författare som bjuder på spännande och initierad underhållning och känns initierad att läsa. Kan klart rekommenderas för några timmars underhållning på lite högre nivå.

Visa alla 7 recensioner