Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
979
Utgivningsdatum
2016-07-14
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Översättare
Knut Stubbendorff
Originaltitel
Wolf unter Wölfen
Dimensioner
178 x 110 x 50 mm
Vikt
505 g
SAB
Hce
ISBN
9789174615647
Varg bland vargar (pocket)

Varg bland vargar

(9 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2016-07-14
79
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Efter Tysklands nederlag i första världskriget och Versaillesfredens förödmjukande villkor föll Weimarrepubliken samman ekonomin, kulturen och landets styre förlorade fotfästet. I Varg bland vargar skildras den vanliga människans kamp för att överleva i ett samhälle på väg mot katastrof.
I centrum står Wolf och Petra och deras kärlekshistoria. Wolf är en före detta soldat, numera spelare och rumlare. Petra har tidigare försörjt sig på prostitution. De faller allt djupare ner i svält och misär, och gång på gång tvingas Petra pantsätta sin enda omgång kläder för att förse Wolf med pengar till kortspel. Förlorar han har hon inget annat val än att naken tillbringa dagar till sängs i deras usla hyresrum tills Wolf lånat, tiggt eller spelat ihop tillräckligt för att lösa ut kläderna från pantbanken.
I romanen möter läsaren ett rikt persongalleri, med många oförglömliga personligheter från samhällets alla skikt, i ett Berlin där extremism frodas på både höger- och vänsterkant, där arbetslösheten är överväldigande, inflationen närmast ofattbar och korruption och dekadens breder ut sig. Samhället bryts ner, den lilla människan överlever knappt och grunden läggs för nazisternas fasansfulla maktövertagande.

HANS FALLADA eller Rudolf Ditzen som var hans riktiga namn föddes 1893 och avled 1947. Hans liv kom att bli mycket dramatiskt med inslag som dråp, förskingring, självmordsförsök, mentalsjukdom, alkohol- och narkotikamissbruk. Trots censur och politisk förföljelse valde Fallada att stanna i Tyskland under kriget och räknas numera som en av landets verkligt betydelsefulla 1900-talsförfattare, inte minst tack vare Ensam i Berlin (Lind & Co, 2012) och Hur ska det gå för Pinnebergs? (Lind & Co, 2014). Varg bland vargar anses allmänt vara ett av Falladas främsta verk, som här nu ges ut i varsamt moderniserad översättning.

"Trots att boken klockar in på nästan tusen sidor känns det inte som att det har hänt så väldigt mycket när man är klar med den. Oaktat detta fångar berättelsen en som läsare och ger många intryck. Romanen och Fallada förtjänar en framträdande plats i den centraleuropeiska litteraturtradition som har gett oss några av 1900-talets främsta verk."
Patrick Krassén, Tidningen Nu

"Förmågan att precist foga samman smått och stort har gjort att Hans Fallada gått till litteraturhistorien som Weimartidens främste krönikör."
Fredrik Persson-Lahusen, Aftonbladet

"Varg bland vargar är en fantastisk roman som känns lika aktuell i dag som när den kom ut 1937. Det är få författare som lika konkret som Hans Fallada lyckas skildra maktfullkomlighet och förfall. Med stor inlevelse tydliggör han vad som händer i ett samhälle som inte längre fungerar, vare sig ekonomiskt eller moraliskt."
Mats Lönnerblad, Östersunds-Posten

"[Fallada] är så intensiv i sitt skrivande att han lyckas hålla närvarokänsla genom hela volymen, som är på 978 sidor. Det är inte för mycket, inte pratigt. Tvärtom, det är spännande. [...] Det är storartat."
Maria Hamberg, Allehanda.se

"Det storslagna med Falladas romaner är att han gestaltar denna tumultartade tid innan den har slutit sig och blivit historia. Vargarna har ännu inte blivit nazister, de likgiltiga har inte blivit de som rycker på axlarna åt nazisterna. Han målar upp inflationstiden som om den ännu är öppen, motsägelsefull och till brädden fylld av människoöden som står och väger."
Rasmus Landström, Arbetarbladet

"Något av det bästa som har skrivits om mellankrigstidens mekanismer och dess människor."
Kersti Bergold, Norrtelje Tidning

"Ömsom är det en folklivsskildring, ömsom rena thrillern, som författaren skapat i sin i fruktbarast möjliga episka mylla framväxande roman. [...] rena bladvändaren."
Bo-Ingvar Kollberg, Upsala Nya Tidning

"Fallada är en
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Varg bland vargar
  2. +
  3. Ensam i Berlin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ensam i Berlin av Hans Fallada (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Varg bland vargar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Falladas bästa bok
    Magnus Larsson, 15 augusti 2019

    Beskriver vardagsliv i mellankrigs-Tyskland med skenande inflation, stor arbetslöshet och fattigdom. Två delar, en utspelar sig i storstaden Berlin och den annan på ett storgods på landet. Några av huvudpersonerna deltar på båda platserna. Spännande och informativ.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Hans Fallada