Tronstriden : maktkampen i Industrivärden (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
319
Utgivningsdatum
2016-08-22
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
217 x 147 x 24 mm
Vikt
477 g
SAB
Qz Industrivärden
ISBN
9789174615982
Tronstriden : maktkampen i Industrivärden (inbunden)

Tronstriden : maktkampen i Industrivärden

(18 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-08-22
219
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Våren 2015 skakades Sveriges näringsliv. Industrisektorns åldrande kung, Sverker Martin-Löf, tvingades lämna alla sina uppdrag i Handelsbankssfären efter månader av skriverier i pressen om privatjet och representationsjakter.
I samma veva föll även Martin-Löfs kronprinsar: SCA:s vd Jan Johansson och Industrivärdens vd Anders Nyrén. Men det ingen visste var att trions sorti föregicks av en brutal maktkamp i Handelsbankssfären en kamp där både lögn och media blev vapen, och där förräderi och svek blev vardagsmat. Och där mycket av det som målades upp som sanning i själv verket var något helt annat.
Tronstriden tar er med bakom kulisserna i Handelsbankens palats, till jaktanläggningen Henvålen och till de hemliga möten som omgav ett av de största maktskiftena i svensk industrihistoria.
Priset i kampen var kontroll över svenska bolag värda hundratals miljarder kronor. Först nu kan det berättas vad som egentligen hände.

JENS B NORDSTRÖM är ekonomireporter på TV4. Han har arbetat som stringer i New York och tidigare varit bosatt i Nederländerna, Frankrike och Storbritannien. Nordström har en examen i statskunskap från Uppsala universitet. På fritiden gillar han att lyssna på klassisk musik och att åka skidor. För sin förra bok Saabs sista strid (Lind & Co, 2014) vann han den prestigefyllda Guldspaden.

Sagt om Tronstriden

"Tronstriden nyanserar bilden av SCA-härvan."
Edvard Hollertz, Norrköpings Tidningar

"Utmärkt läsning för den som vill följa med i spelet bakom kulisserna."
Skaraborgs Allehanda

"House of cards på SCA."
Tonchi Percan, Dagens Opinion

"Beskriver initierat och detaljrikt vad som hände bakom kulisserna i Handelsbankssfären. Läs, det är väl använda timmar!"
Mie Jernbeck, Eksjötidningen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Tronstriden : maktkampen i Industrivärden
 2. +
 3. Medelklassens guldägg : från SPP till Alecta 1917-2017

De som köpt den här boken har ofta också köpt Medelklassens guldägg : från SPP till Alecta 19... av Gunnar Wetterberg (inbunden).

Köp båda 2 för 446 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Tronstriden : maktkampen i Industrivärden. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Mycket läsvärd och informativ
  BA 46, 2 januari 2017

  Mycket intressant med ett perspektiv som är neutralt och inte drivet av sensationslystnad, lösnummerförsäljning eller personliga antipatier mot några av huvudpersonerna. Klart pinsam läsning för inblandade tidningar och journalister.

 2. Helgar ändamålet medlen?
  EFH, 6 november 2016

  Boken beskriver hur SvD med ett antal ifrågasättande artiklar lyckas bryta upp korsägandet i Handelsbankssfären och få några ledande, men mindre omtyckta personer att lämna sina uppdrag. Problemet är dock att artiklarnas sprängkraft till stor del skapades av ett antal falska påståenden, som tidningen vägrade att rätta med hänvisning till meddelarskyddet. En bra, men obehaglig bok som rekommenderas till läsning och begrundande.

 3. En av de bästa böcker jag läst på länge
  Daniel Hansson, 20 oktober 2016

  Det här är en thriller! Det var länge sedan jag hade så svårt att lägga en bok ifrån mig. Samtidigt väcker den många viktiga frågor om medias roll och makt i näringslivet. I synnerhet Svenska Dagbladets bevakning känns riktigt obehaglig efter att ha läst det här. Det är riktigt kul att hitta en bok som både är spännande och samtidigt väcker så mycket tankar. Jag rekommenderar den varmt till alla som intresserar sig för samhällsfrågor.

 4. Intressant
  Oktogonnärstående, 8 september 2016

  Bortsett ifrån ett antal direkta faktafel, var det en intressant redogörelse om vad som hände bakom offentligheten under 2014 och 2015.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Jens B Nordström

 • Saabs sista strid : den osannolika historien om Sveriges största konkurs

  Jens B Nordström

  Saab Automobile var en av kronjuvelerna i svenskt näringsliv. Men efter åratal av en tynande tillvaro hotade konkurs. Ägaren General Motors ville lägga ner fabriken i Trollhättan. Likt en riddare på en vit springare uppenbarade sig holländaren Vic...

 • Det stora pensionsrånet : Miljardsvindeln i Falcon Funds

  Jens B Nordström

  Emil Amir Ingmanson är en småskojare som kört flera företag i botten, gjort personlig konkurs och försörjer sig på att lura folk genom telefonförsäljning. Efter ett fängelsestraff för narkotikabrott bestämmer sig Ingmanson för att ge sig in på den...