Liv, död och hjärnkirurgi : en neurokirurgs memoarer (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
287
Utgivningsdatum
2017-01-12
Förlag
Lind & Co
Översättare
Göran Grip
Dimensioner
178 x 110 x 16 mm
Vikt
166 g
SAB
Lz
ISBN
9789174617276
Liv, död och hjärnkirurgi : en neurokirurgs memoarer (pocket)

Liv, död och hjärnkirurgi : en neurokirurgs memoarer

(16 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket Svenska, 2017-01-12

Slutsåld

Henry Marsh, en av Englands mest framstående neurokirurger, berättar här om sin långa karriär. Han har under sina trettio år i yrket räddat mångas liv, men också ödelagt andras. Hans memoarer är upplagda som en rad fallstudier och tonen är omväxlande svart, humoristisk, varm och känslosam. Marsh beskriver olika sorters hjärntumörer, alltid med utgångspunkt i en enskild människas öde. Han återger det första mötet med patienten, beskriver diagnosen, riskerna, därefter själva operationen och slutligen resultatet.
Marsh förmedlar på underbar prosa den laddade stämning, rädsla och nervositet som alla, från sköterskor till narkosläkare och kirurg, delar i operationssalen. Även en rutinoperation kan få en katastrofal utgång om något oväntat upptäcks eller skalpellen slinter.
Att kunna avgöra när man inte bör operera är en viktig del av en kirurgs arbete. Unga, oerfarna hjärnkirurger gör fler misstag än erfarna - men hur ska man bli erfaren om man inte får operera? Marsh har själv gjort många misstag under sin karriär och berättar om sina framgångar såväl som misslyckanden som varit förödande för patienten och resulterat i livslånga skuldkänslor för honom själv.
Vi får ta del av Marshs djupa medkänsla med sina patienter och deras anhöriga, hans irritation över illa förberedda yngre kollegor, och hans svidande kritik mot NHS, det engelska sjukvårdssystemet.

HENRY MARSH är en ledande brittisk neurokirurg som i många år även arbetat som volontär för att bygga upp Ukrainas neurokirurgi.

"lika spännande som en deckare."
Eva Åström, Expressen

"När Karl Ove Knausgård fick uppdraget av Financial Times att välja 'Sommarens bok 2014' valde han den här. Det är en fängslande, bitvis svindlande skildring av en hjärnkirurgs dagar på jobbet. [...] Henry Marsh låter oss få en inblick i en okänd, farofylld värld."
Ingalill Mosander, Aftonbladet

"ett antal eleganta meditationer skrivna mot slutet av en lång karriär. Många av berättelserna är så gripande att man vill gråta [...] Detta är en bok om visdom och erfarenhet."
The Daily Telegraph

"Elegant, känslig, farlig och fylld med mening. Alla dessa fyra epitet beskriver denna bok."
The Sunday Times
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Liv, död och hjärnkirurgi : en neurokirurgs memoarer. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Beslut, relationer, kommunikation och neurokirurgi
    Claes Swedenborg (Köping), 4 november 2020

    En väldigt välskriven och engagerande bok (jag är i branschen) om en neurokirurgs yrkesliv. Man lär sig viss neuroanatomi och om de tillstånd som kan drabba hjärnan, men framförallt är boken en beskrivning av alla svåra beslut om liv, död och funktionshinder som härrör ur neurokirurgi och sjukdom. Intressant om patientens perspektiv och hur vi tillskriver makt och hopp i expertsituationer när livets stora frågor står på spel. Henry Marsh tar upp och problematiserar paradoxen som handlar om at... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Henry Marsh