När Sveriges generalkonsul räddade Paris : en biografi över Raoul Nordling (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
207
Utgivningsdatum
2017-08-17
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Dimensioner
195 x 135 x 20 mm
Vikt
347 g
SAB
Lz Nordling, Raoul
ISBN
9789174618839
När Sveriges generalkonsul räddade Paris : en biografi över Raoul Nordling (inbunden)

När Sveriges generalkonsul räddade Paris : en biografi över Raoul Nordling

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2017-08-17
193
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Paris i augusti 1944. Efter landstigningen i Normandie närmar sig de allierades stridsvagnar den franska huvudstaden. Motståndsrörelsen tar till vapen efter fyra år av nazistisk ockupation. Men vad befolkningen inte anar är att för varje steg befriarna tar mot Paris, desto närmare kommer staden sin totala utplåning.
Tyskarna har placerat ut sprängmedel under alla de kända byggnaderna - Louvren, Notre-Dame, Eiffeltornet - och minerat broarna över Seine. Hitler har beordrat sin Parisrepresentant, den hårdföre generalen Dietrich von Choltitz, att förvandla staden till en rykande ruinhög innan den faller i fiendens händer.
På det svenska konsulatet finns en person som generalen har kommit att värdesätta: den svenske generalkonsuln Raoul Nordling. Svensken vill förhandla om frisläppande av tusentals fångar, som annars väntar en säker död i Gestapos fängelser. Han vill också diskutera vapenvila med motståndsrörelsen och till varje pris undvika att staden går sin undergång till mötes.
Det blir en kamp mot klockan. General von Choltitz tvekar, ska han lyda order och släppa loss ragnarök över Paris eller har hans Führer förlorat både kriget och förståndet?

Den spännande historien om mannen som räddade Paris har filmatiserats flera gånger, bland annat med Orson Welles i rollen som den svenske generalkonsuln. Men aldrig har porträttet av en av de största svenska bedrifterna under andra världskriget tecknats så skarpt som nu. Margareta Beckman har i samtal med Nordlings släktingar och genom nytt källmaterial kunnat lägga tidigare okända pusselbitar till en historia där verkligheten överträffar dikten tiofalt.

MARGARETA BECKMAN är verksam som styrelseledamot för Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek och som ledamot av den svenska avdelningen av Commission Internationale d Histoire Militaire. Hon har utkommit med flera böcker, bland andra Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette (2010), Kungar, drottningar, älskare och älskarinnor (2012) och Fältherrar, krutrök och slagfält (2015).

"När Sveriges generalkonsul räddade Paris är en välskriven biografi över Raoul Nordling och hans gärning, lika spännande som en spionthriller, faktaspäckad och väl underbyggd med noter och förord, epilog samt litteratur- och personregister." Elisabeth Brännström, BTJ "Boken lyfter fram Nordlings insatser och ger honom ett erkännande för sin historiska roll." Linus Hellman, Skaraborgs Allehanda
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. När Sveriges generalkonsul räddade Paris : en biografi över Raoul Nordling
 2. +
 3. Geijerarvet: en släkthistoria om dikt och galenskap

De som köpt den här boken har ofta också köpt Geijerarvet: en släkthistoria om dikt och galen... av Lars Lönnroth (inbunden).

Köp båda 2 för 409 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av När Sveriges generalkonsul räddade Paris : en biografi över Raoul Nordling. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Sveriges del i WW2
  tommy folkesson, 6 oktober 2017

  Boken behandlar till en del av WW2 som inte så ofta tidigare berättats. Så till exempel svenska diplomaters
  arbete i det tysta. Lättläst och saklig text.

  Tommy Folkesson

Visa alla 1 recensioner