Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
309
Utgivningsdatum
2017-09-05
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Dimensioner
215 x 145 x 25 mm
Vikt
499 g
SAB
Oc
ISBN
9789174619393
Världens första medborgare : Om statens uppkomst i det antika Grekland (inbunden)

Världens första medborgare : Om statens uppkomst i det antika Grekland

(5 röster)
Inbunden Svenska, 2017-09-05
190
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
I det antika Grekland uppstod både filosofin och de första formerna av demokrati och medborgarskap. Länge sågs detta som en sorts förnuftets mirakel, som västerlandet gärna speglade sig i. I denna bok vill Tomas Lappalainen med nya och utmanande tankar se den grekiska kulturutvecklingen i ljuset av övergången från maffiasamhällen till medborgarstater.

Han hävdar att demokratin och jämlikhetstanken var en sorts nödlösning på problemet med inbördesstrider. I ett samhälle utan tydligt våldsmonopol, där medborgarna bestod av dem som var beväpnade blev jämlikheten tillämpad på statens styrelse, lagar och domstolar det enda som hjälpligt kunde bromsa våldet. En oavsedd konsekvens av det jämlika styret blev en kulturell explosion som fortfarande präglar allt vi kallar kunskap.
Med utgångspunkt i Iliaden och Odysséen visar Lappalainen hur det grekiska samhället utvecklades från en värld dominerad av våld, splittring och maffialiknande beskyddarkultur till en stadsstatskultur som medvetet tog avstånd från äldre tiders heders- och klantänkande. Utifrån det bevarade källmaterialet visar han skickligt och underhållande hur detta historiska skifte tog sig uttryck i vardagen. Bedragna äkta män och bortrövade älskare ger fantastiska inblickar i hur livet kunde te sig i Aten 400 år före Kristus.

Boken kan läsas av alla med intresse för antikens historia och idévärld men också av den som på ett mer filosofiskt plan intresserar sig för frågan: vad är en stat?

TOMAS LAPPALAINEN är författare och en av vårt lands främsta Italienkännare. Han har skrivit en rad uppmärksammade böcker, till exempel Maffia, Italien, Se Neapel och sedan dö, Ndrangheta och Mellan 55 och 60.

Röster om
Världens första medborgare:

"Är det inte så att man alltid har anat att antikens greker i grund och botten var ett satans rövarband och att filosofin och allt det vackra mer var bisysslor? Nu har vi äntligen hela analysen tack vare Tomas Lappalainen! Att han har fullkomligt rätt går inte att tvivla på. Argumentationen i hans bok är osannolikt väl underbyggd, och det mönster som framträder är fullkomligt logiskt och plausibelt. Han bereder läsaren ett av dessa sällsynta klarhetens ögonblick då man med en djup lyckokänsla (jag överdriver inte) drar efter andan och halvhögt säger: Ja visst är det så! Naturligtvis är det så! Fastän man ögonblicket före aldrig skulle ha kommit på idén att betrakta saken i just detta ljus."
Horace Engdahl

"argumentation är påläst och nyanserad; han drar inte liknelserna för långt, och belyser med många exempel."
Jens Jakobsson, BTJ

"Vilken stimulerande bok, och så rik på perspektiv! Lingvistik, filosofi och statskunskap i en nervkittlande brygd."
Magnus Florin, Expressen

"Lappalainens bok handlar om en svunnen tid men fungerar också som en spegel för vår egen tid."
Ingrid Elam, Dagens Nyheter

"En utomordentligt spännande bok."
Torsten Rönnerstrand, Dalademokraten
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Tomas Lappalainen