Resa till östra Turkiet : inblickar och upplevelser (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
96
Utgivningsdatum
2011-12-21
Förlag
Books on Demand
Dimensioner
210 x 147 x 6 mm
Vikt
140 g
SAB
Noaa.08,915.61
ISBN
9789174653113
Resa till östra Turkiet : inblickar och upplevelser (häftad)

Resa till östra Turkiet : inblickar och upplevelser

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2011-12-21
239
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Kan levereras innan jul!
De senaste åren har antalet svenskar som åker med charterresor till Turkiet formligen exploderat. Turkiet är ett både ett spännande och ett exotiskt resmål för nordbor då det ligger inom rimligt räckhåll. Den här boken återger som introduktion kortfattat Turkiets historia. Turkiet steg 1923 fram ur spillrorna av det Osmanska riket. Landet är beläget mellan Medelhavet, Egeiska havet och Svarta havet på gränsen mellan Europa och Asien. Vid Marmarasjön har geografer av hävd dragit gränsen mellan de båda kontinenterna. Större delen av landet, Anatolienprovinsen ligger i Mindre Asiens västliga del medan den mindre delen ligger i Europa. Den asiatiska och europeiska delen av Turkiet delas av sunden Bosporen, Dardanellerna och Marmarasjön. Med Svarta havet i norr, Egeiska havet i väster och Medelhavet i söder, gränsar Turkiet till Grekland och Bulgarien i väster, Armenien, Azerbajdzjan och Georgien i nordöst och Syrien, Irak och Iran i sydväst. Turkiet har en för nordeuropéer behaglig temperatur från april-oktober. Soltörstande svenskar reser helst till sydkusten med alla dess "turistfällor" eller västra Turkiet. Istanbul är ett annat populärt mål om man bara vill uppleva en kosmopolitisk världsstad. Vi gör ett nedslag i Istanbul men sedan koncentreras berättelsen på ett annat mål: Östra Turkiet är fortfarande i stort sett oupptäckt! Östra Turkiet har en omväxlande och vacker natur samt är fylld av intressanta sevärdheter. Trabzon, det gamla kejsardömet, ligger vid Svarta havet. Strax utanför Trabzon ligger det unika munkklostret Sümmela uthugget ur en klippa på hög höjd. Vi vandrar på smala skogsstigar upp till klostret och får där belöningen för mödan. Ett enastående kloster med urgamla freskmålningar och munkceller möter oss. Genom trakterna vi far igenom reser sig de mäktiga Pontiska bergen högt över Svarta havskusten. Djupa raviner, gröna dalar där små minoritetsgrupper som armenier, georgier och lazier bevarat sina kulturella sedvänjor och språk gör resan extra exotisk. Bergen är smaragdgröna av vegetationen. Blomsterprakten är enastående särskilt om våren och sommaren. För naturälskare är östra Turkiet ett eldorado liksom för dem som vill ge sig på tracking och forsränning i Barhalområdet.Vi far genom ett enastående sceneri som historiskt tillhört Georgien. Vi besöker Ayder, den lilla bergsbyn med de varma källorna och den friska alpluften. Östra Turkiets kök är berömt för sin goda mat. Turkisk matlagning är en sammansmältning av många kulturers kök. En resa till dessa trakter kan varmt rekommenderas. Curt Andersson har skrivit ett tjugotal böcker. De senaste är Resa till Georgien och Resa till Ukraina. Båda utkomna 2011.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Resa till östra Turkiet : inblickar och upplevelser
  2. +
  3. När världen kom till stan - En unik inblick i flyktingars desperata vardag

De som köpt den här boken har ofta också köpt När världen kom till stan - En unik inblick i f... av Bengt Sjöberg (kartonnage).

Köp båda 2 för 368 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Resa till östra Turkiet : inblickar och upplevelser. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Österländskt Turkiet
    Adolf Tham, 29 december 2011

    Curt Andersson har på kort tid låtit ge ut tre böcker om resor i Östeuropa och i den senaste, om Turkiet, har han korsat gränsen till Asien. I ett aptitligt litet format får han in såväl historia, geografi och politik som folk och kultur i Turkiet, följt av närmare skildringar av metropolen Istanbul och just östra Turkiet varvid han som vanligt rör sig i områden fria från massturism. Engagerat tar han med oss till resmål bortom allfartsvägen (dock inte till otillgängligheten) och dess sevärdh... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Curt Andersson