Kalasjnikov, Don Juan och Barbie : personerna bakom orden en eponymordbok (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
284
Utgivningsdatum
2012-09-19
Upplaga
1
Förlag
Ordalaget Bokförlag
Översättare
Olov Hylliemark
Originaltitel
Mijn naan is Haas
Medarbetare
Henrikson, Mattias (form) / Nolgren, Anna (form)
Dimensioner
210 x 170 x 28 mm
Vikt
740 g
SAB
439.7014,Fc.02(x)
ISBN
9789174690446
Kalasjnikov, Don Juan och Barbie : personerna bakom orden en eponymordbok (inbunden)

Kalasjnikov, Don Juan och Barbie : personerna bakom orden en eponymordbok

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2012-09-19

Slutsåld

"Nyttig läsning för den som vill få lite hjälp att briljera vid middagsbordet." Språktidningen

"Ett nöje att läsa." Bibliotekstjänst

Vårt språk kryllar av personer! Vilka var de? Och hur hamnade de där?

Boken är fullspäckad med spännande fakta och små minibiografier och ca 500 personer verkliga och mytologiska som blivit odödliga genom vårt språk.

Ordet DUMBOM skapades på 1700-talet av skalden Kjellgren som ville driva med en kollega som hette Enbom. Han skrev en pjäs och döpte en av karaktärerna till Dumbom, och därmed var det ordet skapat.

Nästa gång du ...
... äter en Bintjepotatis vet du att Bintje var den flitigaste flickan i klassen. Därför fick hon ge namn åt den potatissort som hennes lärare hade odlat fram.
... beställer en Margherita, vet du att det var en pizzasugen italiensk drottning och en lokal bagare som namngav och uppfann pizzan, och att den har Italiens nationalfärger: rött (tomatsåsen), vitt (moz zarella) och grönt (basilikan).

Du får också lära dig att MACK (bensinstation) är initialerna i fyra efternamn efter svenskar som startade ett företag inom bensinbranschen.

Och att Barbie egentligen hette Barbara och var dotter till Ruth Handler som såg sin dotter leka med påkläd dockor av kartong och kom på idén med tillverka tredimensionella dockor. De andra dockorna, Ken och Skipper, är också döpta efter Ruths barn.

En fyllig bok för alla som är roade av språk eller historia, bara vill ha insupa kunskap eller njuta av fängslande läsning.

Marcel Grauls är belgisk författare och journalist och har skrivit flera böcker. Jan-Öjvind Swahn, en av våra främsta experter på kulturhistoria, har bidragit med de svenska orden.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Kalasjnikov, Don Juan och Barbie : personerna bakom orden en eponymordbok. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Fakta med humor
    gudrun eriksson, 21 april 2014

    Hej
    Jag tycker boken Kalasjnikov... är helt fantastisk. Skriven med faktainformation och mycket underfundig humor, som Jan-Öjvind Swahn alltid kan kombinera i sina böcker. Påminner om böckerna "Varför säger vi så?" och "Symboler". Kan läsas i ett sträck för att sedan vara diskussionsämne med goda vänner.
    Hälsningar Gudrun

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna