Affischerna 1967-1979 : från den svenska alternativrörelsen (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2013-09-24
Upplaga
1
Förlag
Ordalaget Bokförlag
Medarbetare
Degerman, Mia (form) / Edergren, Jon (form)
Dimensioner
292 x 215 x 22 mm
Vikt
1118 g
SAB
Ifq,741.6
ISBN
9789174690576

Affischerna 1967-1979 : från den svenska alternativrörelsen

(14 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2013-09-24

Slutsåld

"Årets julklappsbok för alla nostalgiker." Aftonbladet

"Fet, snygg kaffebordsbok... 'Affischerna' är en estetisk upplevelse... en upptäcktsresa både för er som inte var med, för oss som bara var småsyskon till 40-talisterna och för nyblivna pensionärer över hela Sverige."
Nina Lekander, Expressen

"Man slås av den explosiva energin och framtidstron... tidsandan är överväldigande... en viktig kulturgärning"
Bibliotekstjänst

"Inte bara en exposé över en av tidens estetiska yttringar, utan en översiktlig beskrivning av politiken, musiken, engagemanget och själva tidsandan."
Tidningen Kulturen

Färgstarkt! Formstarkt! Slagkraftigt!

På 60- och 70-talen flödade kreativiteten och alternativa kultur- och motståndsrörelser blomstrade. Här skapades en rik mångfald av affischer som handlade om allt ifrån solidaritet, kamp, gemenskap, uppror och systerskap till musikfester.

Boken innehåller ca 220 avfotograferade originalaffischer indelade i kapitlen Alternativa musikrörelsen, Solidaritet på hemmaplan, Internationell solidaritet, Kvinnokamp och Miljörörelsen.

Ett 10-tal av de över 100 kända konstnärerna i boken har intervjuats. Bland konstnärerna som är representerade i boken finns namn som Carl Johan De Geer, Helena Henschen, Christer Themptander, Channa Bankier, Anna-Clara Tidholm ...

Det här är en unik bok utifrån en unik affischskatt. Den täcker in en spännande tid i svensk närhistoria och världs historiska händelser. Den berättar också om konstnärerna och lyfter fram deras, i många fall, bortglömda verk.

I en tidslinje över världshändelserna 1967-79 berättas om de viktigaste händelserna i Sverige och världen.

Författaren, musikern och proggikonen Leif Nylén har skri vit förordet.

"Visst är affischerna fina att titta på i sig, men tillsammans med anekdoter om hur modiga affischerare blev tagna av polisen och om hur färg drygades ut med ägg och socker blir de levande på ett helt annat sätt. Och det är den här bokens stora behållning." Cap&Design

HÅKAN AGNSÄTER (text och urval) var trummis i proggbandet Solen Skiner på 70-talet. Under bandets turnéer påbör jade han samlandet av affischer. Hans samling är nu den främsta i landet och har ställts ut på flera museer.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Affischerna 1967-1979 : från den svenska alternativrörelsen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Cool nostalgi
  Thomas Schüler, 28 november 2014

  En trevlig uppräkning och visning av den romantiserade vänstersvängda ungdomen. Den här rörelsen var faktiskt större än man kan tänka sig!

 2. Med hjärta och själ i tryck
  Roger Hansson, 10 mars 2014

  Mycket bra urval av tidens affischhav!
  Affischen var ofta enda mediet att då nå ut till Folket...
  Och på den här tiden var samhället fullt med Anslagstavlor!

 3. Ger en härlig nostalgitripp för mig/oss som var med då...
  Annica Ericsson, 31 oktober 2013

  Ger en härlig nostalgitripp för mig/oss som var med då det begav sig. Roligt att de även tagit med enkla affischer från olika musikevenemang mm. Och tänk vad som gick att göra även utan datorer! Kan nog ge ideér även för nutida skapande.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av författarna

 • Från sidan : litteraturkritik och andra texter av Leif Nylén

  Leif Nylén

  Från sidan. Litteraturkritik och andra texter av Leif Nylén. I urval av Torkel Rasmusson med efterord av Johan Svedjedal TIDNINGSARTIKLAR ÄR FÖRBRUKNINGSMATERIAL. Recensionen i dagens tidning bleknar snabbt medan dagarna går och glöms av den som l...