Pojken i randig pyjamas : en sorts saga (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Läsålder
9-12 år
Antal sidor
176
Utgivningsdatum
2011-04-11
Upplaga
1
Förlag
Ponto Pocket
Översättare
Anna Strandberg
Originaltitel
The Boy in the Striped Pyjamas
Dimensioner
178 x 110 x 10 mm
Vikt
100 g
SAB
Hce
ISBN
9789174750140
Pojken i randig pyjamas : en sorts saga (pocket)

Pojken i randig pyjamas : en sorts saga

(29 röster)  |  Läs 7 recensioner
Pocket Svenska, 2011-04-11

Slutsåld

"Det var i april 2004 som en bild dök upp i mitt huvud av två pojkar som satt på var sin sida om ett stängsel. Jag visste att de hade blivit tagna från sina hem och sina vänner och förts, var och en för sig, till ett fruktansvärt ställe. Ingen av dem visste vad de gjorde där, men det visste jag, och det var historien om de här två pojkarna - som jag döpte till Bruno och Shmuel - jag ville berätta."

Så beskriver författaren John Boyne hur han fick idén till Pojken i randig pyjamas. John Boyne har skapat en gripande berättelse om ett möte mellan två pojkar under andra världskriget, som kan läsas av både vuxna och lite äldre barn. Bruno är nio år och genom hans ögon får vi uppleva förintelsen på ett barns naiva och osentimentala sätt och kontrasten mellan oskyldighet och fruktansvärd grymhet ställs på sin spets.

"Bästa bok" just nu blir irländaren John Boynes Pojken i randig pyjamas. Den som läst boken glömmer den aldrig. Mer än så vill jag inte säga. Lena Adelsohn Liljeroth

Pojken i randig pyjamas är en outhärdlig berättelse som blir uthärdlig tack vare att den skildras genom en person som inte förstår vad han ser. Maria Store, Södermanlands Nyheter

Det är ett snilledrag av den irländske författaren John Boyne att berätta om det oerhörda och obegripliga genom att filtrera det genom en nioårings känslor och tankar. Ulla Lindqvist, DN

"Årets viktigaste och bästa film" sa Ronny Svensson om filmen Pojken i randig pyjamas när han för första gången någonsin delade ut betyget fem solar till en film.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Pojken i randig pyjamas : en sorts saga. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En bok som berör
  Älskar spänning!, 12 december 2015

  En bok som alla borde läsa - från tonåringar till vuxna. Den är lättläst och du har svårt att lägga den ifrån dig. Du blir verkligen berörd och får en verklig tankeställare. En bok du vill diskutera med andra.

 2. Vilket hemskt slut!
  Benny Andersson, 9 december 2015

  Välskriven och intressant bok om kriget, en pojke och hans judiske vän.
  Vänskapen gav oanade konsekvenser för pojkens familj,
  inte minst för pappan!

 3. Kuslig och bra
  Alf Vestergren, 28 juli 2015

  Håret reser sig på ryggen men det här en bra historia. Även om man vill låtsas om att något sånt här aldrig ska kunna hända. Läsvärd.

 4. Enastående
  Therése , 1 juli 2015

  Den är boken är måste du läsa. Boyne får fram det som är så svårt att tala om på ett bra sätt, lungt men allvarligt. Flera rysningar under läsningen. Jag kommer läsa den som högläsning för mina mellanstadieelever.

 5. Gav bort dem till mina högstadieelever efter vårt...
  karin och lova, 21 januari 2014

  Gav bort dem till mina högstadieelever efter vårt arbete kring andra världskriget. Vi läste den först högt sedan såg vi filmen, blev det som ett minne för dem. (Grundsärskolan)

 6. Bruno är naiv och oförstående precis som en liten...
  Dessi E, 8 september 2013

  Bruno är naiv och oförstående precis som en liten pojke i hans ålder ska vara, vilket jag gillar. Handlingen i sig är det inget fel på men jag känner att jag inte får något utav den. Jag läser den, bara ytligt, jag kommer aldrig riktigt in berättelsen och får därför inga känslor för karakärerna. Den är lättläst och även fast handlingen verkar hemsk och gripande är det ingen som griper tag i mig. Jag blir inte rörd, tyvärr.

 7. Otroligt gripande
  Tinaeh, 16 februari 2012

  Pojken i randig pyjamas är en otroligt gripande bok som handlar om förintelsen ur en nioårig pojkes synvinkel. Det är väldigt oskyldigt och naivt, och jag tror att det är det som gör att boken fastnar.

  Jag sträckläste den, och det enda jag kanske skulle efterfråga är en lite mer ingående berättarstil. Det blir lite för enkelt ibland, och det är synd.
  Annars var det en väldigt bra bok som jag verkligen rekommenderar alla att läsa!

Visa alla 7 recensioner

Bloggat om Pojken i randig pyjamas : en sorts saga