Om demokratin i Amerika 1 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Atlantis väljer ur världslitte
Antal sidor
597
Utgivningsdatum
1997-09-01
Upplaga
Ny utg.
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Originalspråk
Franska
Originaltitel
De la démocratie en Amérique
Dimensioner
211 x 143 x 42 mm
Vikt
982 g
SAB
Ocgaa-qa,Kqa.46
ISBN
9789174863000
Om demokratin i Amerika 1 (inbunden)

Om demokratin i Amerika 1

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 1997-09-01
219
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken boken går att köpa.
Få böcker har spelat en så viktig roll i samhällsdebatten som Om demokratin i Amerika, utkommen i två volymer 18351840. Det var den första klara sammanfattningen av liberalismens idéer och gjorde författaren världsberömd. Alexis de Tocqueville gjorde 1831, på sin regerings uppdrag, en resa till Förenta staterna för att studera fängelseväsendet. Han fascinerades så av det nya landet att han tog tillfället i akt att studera samhällsproblemen i Nya världen. Han färdades kors och tvärs över Nordamerika under nio månader och förde noggranna anteckningar över sina intryck.
Det är en mycket klarsynt iakttagare som för pennan. Tocquevilles bärande tanke är att jämlikhet och demokrati oundvikligen kommer att sprida sig över världen, Han undersöker orsaker och verkningar, socialt, politiskt och kulturellt, och gör intressanta jämförelser mellan Amerika och Europa.
Översättning Ervin Rosenberg.

Sällan har återutgivningen av en klassiker tyckts mig intellektuellt viktigare än denna: Alexis de Tocquevilles över hundrafemtio år gamla studie av demokratin i Amerika i svensk nyöversättning.
Tocquevilles storverk om den amerikanska demokratin är följaktligen inte bara en läsvärd och läsbar klassiker, utan ett högst aktuellt inlägg i en nu pågående västerländsk diskussion om demokratins former och innehåll.
Göran Rosenberg i Göteborgs-Posten 23/10 1997
Visa hela texten

Bloggat om Om demokratin i Amerika 1

Övrig information

Få böcker har spelat en så viktig roll i samhällsdebatten som Om demokratin i Amerika, utkommen i två volymer 18351840. Det var den första klara sammanfattningen av liberalismens idéer och gjorde författaren världsberömd. Alexis de Tocqueville gjorde 1831, på sin regerings uppdrag, en resa till Förenta staterna för att studera fängelseväsendet. Han fascinerades så av det nya landet att han tog tillfället i akt att studera samhällsproblemen i Nya världen. Han färdades kors och tvärs över Nordamerika under nio månader och förde noggranna anteckningar över sina intryck. Det är en mycket klarsynt iakttagare som för pennan. Tocquevilles bärande tanke är att jämlikhet och demokrati oundvikligen kommer att sprida sig över världen, Han undersöker orsaker och verkningar, socialt, politiskt och kulturellt, och gör intressanta jämförelser mellan Amerika och Europa. Översättning: Ervin Rosenberg.