Hyllning till Katalonien (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Atlantis väljer ur världslitteraturen
Antal sidor
228
Utgivningsdatum
1984-01-01
Upplaga
Ny utg.
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
Homage to Catalonia
Dimensioner
215 x 145 x 25 mm
Vikt
430 g
SAB
Kk.53
ISBN
9789174863703
Hyllning till Katalonien (inbunden)

Hyllning till Katalonien

(7 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden, Svenska, 1984-01-01

Slutsåld

I decenber 1936 kom George Orwell till Barcelona för att slåss på republikanernas sida i det spanska inbördeskriget. Han ansluter sig till arbetarmilisen och sänds till den arogonska fronten utrustad med ett tyskt mausergevär från 1896! När han efter tre och en halv månad kommer tillbaka till Barcelona på permission hamnar han i gatustriderna där. Åter vid fronten får han ett skott i halsen som han mirakulöst överlever, men är då så svårt sårad att han återvänder till England.
Ett halvår senare skriver han Hyllning till Katalonien, en skildring av krigets helvete, av "leda, hetta, köld, lort, löss, umbäranden och fara", men också av kamratskap och solidaritet. Den är en fascinerande ögionvittnesskildring av ett stycke europeisk historia.
Översättning: ingemar Johansson.

Hyllning till Katalonien är i sig en högst läsvärd bok, både spännande och informationsmässigt innehållsladdad. Men dessutom ger den i mycket en personlig nyckel till Orwells senare verk Djurens gård och 1984. Det är tydligt nog vad han under sin halvårslånga spanienvistelse upplevde av kommunistisk lögnpropaganda och våldstaktik i förhållande till konkurrerande meningsriktningar på vänsterkanten, som blev avgörande för hans intensivt antitotalitära engagemang i fortsättningen.
Carl Axel Westholm i Upsala Nya Tidning 16/2 1985
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Hyllning till Katalonien. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Tidsandan.
    Emperor, 29 mars 2016

    Fantastisk på så sätt att den fångar den direkta stämningen, Orwell skrev boken 6 månader efter att han hade flytt från Barcelona, fascist-anklagad som hela det marxistiska POUM.

  2. Inte Orwells bästa men ett biografiskt måste för den...
    Sebastian Lindqvist (Stockholm), 16 april 2013

    Inte Orwells bästa men ett biografiskt måste för den som är intresserad av kommunistisk historia. Orwell berättar om kriget helt utan censur och hur denna upplevelse skulle bli grunden för hans senare verk.

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Hyllning till Katalonien

Övrig information

I decenber 1936 kom George Orwell till Barcelona för att slåss på republikanernas sida i det spanska inbördeskriget. Han ansluter sig till arbetarmilisen och sänds till den arogonska fronten utrustad med ett tyskt mausergevär från 1896! När han efter tre och en halv månad kommer tillbaka till Barcelona på permission hamnar han i gatustriderna där. Åter vid fronten får han ett skott i halsen som han mirakulöst överlever, men är då så svårt sårad att han återvänder till England. Ett halvår senare skriver han Hyllning till Katalonien, en skildring av krigets helvete, av "leda, hetta, köld, lort, löss, umbäranden och fara", men också av kamratskap och solidaritet. Den är en fascinerande ögionvittnesskildring av ett stycke europeisk historia.