Konstgjord njure : en bok om Nils Alwall (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
349
Utgivningsdatum
2000-10-01
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Medarbetare
Alwall, Nils (red.)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
215 x 140 x 29 mm
Vikt
640 g
SAB
Lz Alwall, Nils,Vek:k
ISBN
9789174865059
Konstgjord njure : en bok om Nils Alwall (inbunden)

Konstgjord njure : en bok om Nils Alwall

Inbunden,  Svenska, 2000-10-01

Slutsåld

Nils Alwall läste medicin och genomgick en teoretisk forskarutbildning i Lund innan han som läkare greps av de njursjukas öde. Sängläge och en tråkig diet var den enda behandling som erbjöds innan de dog i urinförgiftning. Alwall blev besatt av tanken att kunna ersätta njurarnas funktion med en konstgjord metod - så kallad dialys. Hans »konstgjorda njure« ledde till att man kunde upprätthålla livet med akuta skador till dess att njurarnas funktion återvänt. Hans initiativ att i samarbete med industrimannen Holger Crafoord utveckla en »engångsnjure« ledde till att lundaföretaget Gambro skapades. Det är idag ett av världens dominerande företag inom dialys.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Håkan Westling

  • Erik Essen-Möller och lundapsykiatrin

    Håkan Westling

    Lundapsykiatrikern Erik Essen-Möller valde en ovanlig kombination genetik och psykiatri. Han efterträdde Henrik Sjöbring som professor och lade mycken möda på att tolka och sprida sin företrädares lära om psykisk konstitution. Essen-Möllers egna v...

  • Brokiga blad

    Håkan Westling

Övrig information

Håkan Westling, född 1928, professor emeritus. Sedan 1967 professor i klinisk fysiologi vid Lunds universitet, tillika överläkare vid klinisk-fysiologiska avdelningen vid Lunds lasarett. Dekanus i Medicinska fakulteten 1977-1982 och rektor vid Lunda universitet 1983-1992.