1984 (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
283
Utgivningsdatum
2001-03-01
Upplaga
4
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
Nineteen eighty four
Dimensioner
177 x 110 x 20 mm
Vikt
175 g
SAB
Hcee.01
ISBN
9789174865417
1984 (pocket)

1984

(50 röster)  |  Läs 14 recensioner
Pocket, Svenska, 2001-03-01
50
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige vid 99 kr för privatpersoner.
Julklapp? Beställ boken senast onsdag 20 december kl. 22:30 med "Snabb frakt" för leverans innan julafton - Läs mer
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Om den ständigt pågående striden mellan de tre staterna Eurasien, Ostasien och Oceanien. Kriget upphör aldrig men konstellationerna ändras fortlöpande. Via den ständigt vakande teleskärmen hålls invånarna uppdaterade om vem som är fienden för dagen.
Överallt i Flygbas Ett, som tidigare hette England, möter man bilden av Storebror, Oceaniens ledare. Han och partiets valspråk är: Krig är fred - Frihet är slaveri - Okunnighet är styrka.
Ny pocketutgåva av George Orwells klassiska framtidsskildring som utkom första gången 1949. Thomas Warburtons översättning gjordes till återutgivningen 1984.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. 1984
 2. +
 3. Djurens gård : en saga

De som köpt den här boken har ofta också köpt Djurens gård : en saga av George Orwell (pocket).

Köp båda 2 för 91 kr

Kundrecensioner

Det finns 14 recensioner av 1984. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Måsteläsning och måste-läsa-om-läsning
  Peter Olsen, 13 november 2017

  Omtumlande, nödvändig, och bildande om än att kvinnosynen andas dåtid. Och, tyvärr, så obehagligt aktuell som något rimligen kan vara. Men också inspirerande som en guidebok i vikten av motstånd - trots allt.

 2. Konstig utopi på speed
  Linda, 6 oktober 2017

  Boken har ett väldigt rörigt språk och berättande som om inte handlingen räckte för att göra en förvirrad. Dock väldigt intressant att den skrevs redan på 30-talet. Lästes enbart pga kurslitteratur.

 3. Ständigt aktuell
  LRB, 21 januari 2016

  läs sista kapitlet om "Nyspråk" och byt ut ordet mot "Politiskt korrekt vänstersvenska" - dvs språket som byter ut "illegala invandrare" mot "papperslösa" "för att leda tankarna rätt".
  Gör det så reser sig håret på de flesta.

 4. Misär
  Joel (LINKÖPING), 14 april 2015

  Det är känslan rakt igenom. Boken är bra och tar upp ett ämne som är relevant i nutiden. Jag tycker den ska läsas av folk så de får en inblick i vad som kan hända trotts att detta är ett extremt exempel.

 5. Oroväckande aktuell
  K, 14 oktober 2014

  År 2014 efter avlyssningsskandaler som FRA och NSA samt alla smartphones som loggar var vi är, vad vi skriver till vem, vad vi säger när osv. 30 år efter1984 är boken mer aktuell än någonsin. Nu har lagringskapaciteten och datahastigheten kommit ikapp det som ingen trodde var möjligt. BigBrother loggar allt om alla.

 6. För kort
  DK, 17 augusti 2014

  Den svenska översättningen fungerar tillfredställande, men en del partier känns överflödiga. Trots detta känns boken för kort, och jag saknar en mer ingående beskrivning av vissa händelseförlopp och karaktärer.

 7. En av de första böcker jag läste i min ungdom. Detta...
  Martin, 16 september 2013

  En av de första böcker jag läste i min ungdom. Detta efter att ha läst om David Bowies skiva Diamond Dogs vars innehåll bygger på den här boken (han ville göra en musikal från början men Orwells änka sa nej).
  Nåväl, en mycket skrämmande framtidsskildring som i alla fall inte lämnat mig oberörd. Har läst om den en gång. Intrycket består.

 8. Trots titeln: En tidlös berättelse om civilisationens...
  Kent Pettersson, 9 september 2013

  Trots titeln: En tidlös berättelse om civilisationens naturer... Människan balanserar mellan frihet och påtvingad grupptillhörighet. Var stannar pendeln? Kan den någonsin finna ro?...

 9. Ångesten ligger som ett täcke över hela romanen....
  H. Larsson, 21 maj 2013

  Ångesten ligger som ett täcke över hela romanen. Riktigt spännande och givande, en riktig nagelbitare. Min absoluta favorit bland de dystopiska framtidsskildringarna.

 10. En välbekant främling
  Elin, 17 maj 2010

  För att vara skriven på 1940-talet utövar "1984" en förvånansvärt stark makt över en nutida läsare. Men egentligen är det inte så konstigt - boken är ju ett enda långt klimax! Orwell har läsaren i sitt grepp från början till slut, och man följer intresserat huvudpersonen Winston Smiths kamp mot den totalitära stat han lever i. Orwell lyckas med att nästan fysiskt förflytta läsaren till denna stat, samtidigt som han tränger in i människans psyke och granskar detsamma med lupp. Han har också en... Läs hela recensionen

 11. En politisk tankeställare
  Michelle, Hbg, 2 december 2009

  Denna formidabla bok skildrar fascismen och det totalitära samhället där Big Brother kan se, och höra dig när och var som helst. Sex är endast för barnavlande och tankar och känslor om sex, kärlek, och ämnen som inte gynnar staten är direkt förbjudna. Ingen yttrande- eller pressfrihet råder och Sanningsdepartmentet går tillbaka i tiden och ändrar om historien eftersom den som kontrollerar historien också kontrollerar framtiden. Denna dystopi kan mycket väl inträffa idag och är ständigt aktuel... Läs hela recensionen

 12. Tänkvärd
  David S, 6 november 2005

  En klassiker som man, enligt mig, måste ha läst. Skrämmande när man kan dra paraleller till vår egen tid... och en möjlig framtid för jorden?

  Med hjälp av en verklig/overklig fiende hålls innevånarna i ett järngrepp av statlig kontroll. Alla som skräms av den nutida utvecklingen mot ett övervakningssamhälle á la Storebror måste läsa den!

 13. Skrämmande!
  Krullisgirl, 24 mars 2004

  Det är inte ofta jag blivit skrämd av en bok, men den här är ruskigt otäck! Orwell skriver på ett lättförståeligt språk utan några krusiduller och handlingen är till en början hoppfull och romantisk, trots det totalitära samhället som beskrivs.
  Senare blir man dock rejält satt på pottkanten, när handlingen urartar åt ett skrämmande håll.
  Jag fattar fortfarande inte varför jag gillar den så mycket, för jag skulle inte vilja läsa den igen, som jag ofta gör med andra böcker.
  Varenda människa borde läsa den dock!

 14. 1984
  B, 17 april 2003

  I 1984 beskriver Orwell sin syn på den totalitära staten. Jag anser att han med 1984 spinner vidare på det tema som han startade med Djurgården vilken beskriver det sovjetiska samhället och var väldigt kontroversiell när den kom ut. I 1984 beskriver han på ett målande sätt hur ledarskiktet i en totalitärm regim håller den samman och trycker ned allt motstånd genom att kontrollera information och övervaka medborgarna. Förutom det är det en fantastisk och gripande story. Den handlar om Winston ... Läs hela recensionen

Visa alla 14 recensioner

Bloggat om 1984