Skrifter 2 Menon Protagoras Lysis Charmides Ion Menexenos Euthydemos Faidro (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Atlantis väljer ur världslitteraturen
Antal sidor
526
Utgivningsdatum
2001-10-01
Upplaga
1 uppl. 2 tr.
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Översättare
Jan Stolpe
Originalspråk
Grekiska (klassisk)
Originaltitel
Menon
Dimensioner
222 x 160 x 35 mm
Vikt
860 g
SAB
Daa,Hceoa
ISBN
9789174865776
Skrifter 2 Menon Protagoras Lysis Charmides Ion Menexenos Euthydemos Faidro (inbunden)

Skrifter 2 Menon Protagoras Lysis Charmides Ion Menexenos Euthydemos Faidro

av Platon
(5 röster)
Inbunden Svenska, 2001-10-01
260
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Den andra boken av planerade sex med Platons samlade skrifter i ny översättning från det grekiska originalet av Jan Stolpe. Bok 2 innehåller nio olika dialoger, varav flera hör till Platons mest berömda och lästa. I Menon hävdar Sokrates att själen är odödlig och att även en okunnig slav äger insikter som han kan återerinra sig. I Protagoras diskuterar Sokrates begreppet dygd. Lysis och Charmides avhandlar vänskap och besinning, i Ion diskuterar man diktkonsten, Euthydemos är en drift med allsköns debattknep och intellektuella förförarkonster, och i Menexenos gör Sokrates en mördande parodi på ett patriotiskt standardtal. Faidros innehåller oförglömligt visionära bilder av kärleken, och Kratylos, som inte funnits på svenska på nära hundra år, är en halsbrytande diskussion om språket och orden. Förord, noter och litteraturhänvisningar av Jan Stolpe.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Skrifter 2 Menon Protagoras Lysis Charmid...

Övrig information

Platon (på latin Plato), 427-347 f.Kr., var grekisk filosof och lärjunge till Sokrates. Han har haft ett inflytande i det mänskliga tänkandets historia som torde sakna motstycke. Han föddes och verkade mestadels i Athen, där han 387 f.Kr. grundade en filosofiskola som fanns kvar ända tills 529 e.Kr.

Av hans författarskap finns 34 större skrifter och 13 brev bevarade. Dateringen och huruvida vissa av skrifterna verkligen är Platons verk är ännu under debatt. Det är också omstritt i vad mån dialogernas Sokrates är Platons språkrör och hur mycket Platon är påverkad av den historiske Sokrates. Att Platons långvariga skolning hos Sokrates har format grunddragen i hans tankevärld står dock klart.