Anteckningar från källarhålet (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Atlantis väljer ur världslitteraturen
Antal sidor
176
Utgivningsdatum
2008-08-20
Upplaga
2
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Översättare
Ulla Roseen
Originalspråk
Ryska
Originaltitel
Zapiski iz podpolja
Dimensioner
220 x 140 x 15 mm
Vikt
360 g
SAB
Hma.01=c
ISBN
9789174868173
Anteckningar från källarhålet (inbunden)

Anteckningar från källarhålet

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2008-08-20

Slutsåld

Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
»Anteckningar från källarhålet« - denna till omfånget anspråkslösa bok - rymmer hela den ideologiska grund som Dostojevskij sedan byggde vidare på i sina efterföljande mer uppmärksammade verk »Brott och straff«, »Idioten« och »Bröderna Karamasov«. Här går han för första gången in på de existentiella problem som han sedan skulle brottas med hela sitt liv: kärleken och lidandets villkor, förhållandet mellan förnuft och vilja, människans rätt - och skyldighet - att vilja det oförnuftiga, att tro det orimliga, att ge sig det levande livet i våld. »Anteckningar från källarhålet« publicerades första gången 1864. Den tillkom under en mycket svår tid i författarens liv - till stor del skrevs den vid hustruns dödsbädd. Översättning och efterord av Ulla Roseen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Anteckningar från källarhålet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Oförnuftets rätt
    Ronnie Kron, 12 december 2004

    Anteckningar från källarhålet är en bok om en ensam man med höga ideal, som älskar det sköna och upphöjda samtidigt som han är ett ondskefullt kräk som ser med avsmak på sin omgivning. Han lever i en fantasivärld som han själv ständigt genomskådar och han är smärtsamt medveten om sina egna brister och sin sado-masochistiska läggning.
    Dostojevski ifrågasätter på ett humoristiskt och skarpsynt sätt om människan kan eller ens bör låta sig styras av förnuftet och vetenskapen, samtidigt som ha... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Anteckningar från källarhålet

Övrig information

Fjodor Michajlovitj Dostojevskij föddes den 30 oktober i Moskva som son till en fattigläkare. Han utbildade sig till fortfikationsingenjör, men sysslade från 1844 enbart med sitt författarskap. Han dog 1881.