Skrifter 1 Sokrates försvarstal Kriton Euthyfron Laches Den mindre H-Gästab (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Atlantis väljer ur världslitteraturen
Antal sidor
448
Utgivningsdatum
2000-01-01
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Översättare
Jan Stolpe
Originalspråk
Grekiska (klassisk)
Originaltitel
Apologia Sokratous
Dimensioner
216 x 140 x 35 mm
Vikt
750 g
SAB
Daa,Hceoa
ISBN
9789174868746
Skrifter 1 Sokrates försvarstal Kriton Euthyfron Laches Den mindre H-Gästab (inbunden)

Skrifter 1 Sokrates försvarstal Kriton Euthyfron Laches Den mindre H-Gästab

av Platon
(4 röster)
Inbunden Svenska, 2000-01-01

Slutsåld

Det är sjuttiofem år sedan Platons samlade skrifter översattes till svenska av Claes Lindskog. Nu utkommer första boken av Platons "Skrifter" i ny översättning från det grekiska originalet av Jan Stolpe. Bok 1 innehåller åtta av de klassiska texterna. I "Sokrates försvarstal" ger Platon ett porträtt av sin vördade läromästare när han står inför rätta, anklagad för att ha vilsefört ungdomen och infört nya gudar. I "Kriton" förklarar Sokrates varför han inte vill rymma ur fängelset och undkomma sin dödsdom. "Euthyfron", "Laches" och "Den mindre Hippias" är tre korta dialoger där Platon låter Sokrates använda samtalsformen för att påvisa begreppsoreda och ogenomtänkta ståndpunkter. Temat i "Gästabudet" är kärleken, i "Faidon" själens odödlighet. "Gorgias" är en av Platons allra fränaste skrifter, där han går till angrepp mot ytlig talekonst och mot den cyniska maktfilosofi som han anser ligga till grund för politiken i hemstaden Athen. Jan Stolpes översättning av Platon planeras utkomma i sju böcker och skall omfatta alla skrifter som går under Platons namn, även de mindre kända och oäkta skrifterna. Översättningarna är försedda med förklarande noter.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Övrig information

Platon (på latin Plato), 427-347 f.Kr., var grekisk filosof och lärjunge till Sokrates. Han har haft ett inflytande i det mänskliga tänkandets historia som torde sakna motstycke. Han föddes och verkade mestadels i Athen, där han 387 f.Kr. grundade en filosofiskola som fanns kvar ända tills 529 e.Kr.
Av hans författarskap finns 34 större skrifter och 13 brev bevarade. Dateringen och huruvida vissa av skrifterna verkligen är Platons verk är ännu under debatt.
Det är också omstritt i vad mån dialogernas Sokrates är Platons språkrör och hur mycket Platon är påverkad av den historiske Sokrates. Att Platons långvariga skolning hos Sokrates har format grunddragen i hans tankevärld står dock klart