Så talade Zarathustra (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
309
Utgivningsdatum
2019-04-05
Förlag
Modernista
Översättare
Tage Thiel
ISBN
9789174992069
Så talade Zarathustra (e-bok)

Så talade Zarathustra (e-bok)

(1 röst)  |  Läs 1 recension
E-bok (EPUB), Svenska, 2019-04-05
89
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
En av det moderna tänkandets mest inflytelserika filosofer

1900-talet började vid ett pyramidformat stenblock nära sjön Silvaplanersee i de schweiziska alperna på 1880-talet. Det var där Friedrich Nietzsche fick den grundläggande idén till Så talade Zarathustra. Profet Zarathustra har kommit till människorna för att deklarera Guds död, men också förkunna vad som måste ersätta religionen: Övermänniskan. Nutidens människa måste göra upp med sina illusioner och sina förljugna moralbegrepp, kasta sina fördomar om sig själv övervinna sig själv. Med en stil som lånar drag av Gamla Testamentet och andra antika texter, siktade Nietzsche på en tillräcklig höjd i språket för att kunna bejaka sin mest utmanande tanke, idén om »den eviga återkomsten«. Så talade Zarathustra [Also sprach Zarathustra, 1883-1885] är en av den västerländska filosofins mest klassiska och mest omstridda skrifter. Andra filosofer hade deklarerat »Guds död« före Nietzsche. Men ingen så misstänksamt, ingen så fokuserat på konsekvenserna av utsagan. I översättning av Tage Thiel.

FRIEDRICH NIETZSCHE [1844-1900], född i Rücken vid Lützen, dåvarande Preussen, är en de mest betydelsefulla filosoferna för vår tid, inspiratör till en lång rad tänkare inom såväl exempelvis psykoanalys som filosofi. Existentialismen, poststrukturalismen och postmodernismen är inriktningar inom filosofin med starka kopplingar till Nietzsche. Som en av den moderna tyska litteraturens stora prosaister har Nietzsches inflytande varit mycket stort på litteraturen och konsten.

»Den nivå av självinsikt som Friedrich Nietzsche uppnådde har ingen annan människa uppnått och ingen annan lär göra det heller.« Sigmund Freud
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Så talade Zarathustra. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Översättningen
    Baddare, 28 april 2021

    Översättningen är usel och ibland rentav missvisande om man jämför med det tyska originalet. Det är inte bra. Skönheten i texten går till spillo, dessutom.

Visa alla 1 recensioner