Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
175
Utgivningsdatum
2013-08-20
Upplaga
1
Förlag
Modernista
Översättare
Oscar Rossi
Originaltitel
Det vi kan stå for
Medarbetare
Sundh, Lars (form)
Dimensioner
215 x 160 x 20 mm
Vikt
368 g
SAB
Oeb
ISBN
9789174993011

Det vi kan stå för : Anders Behring Breiviks advokat om rättegången, pressen, sitt arbete och sina värderingar

(6 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2013-08-20
86
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
»En fascinerande inblick i Breviks tänkande och de svåra moraliska avvägandena i arbetet att företräda honom.« EXPRESSEN
»En mycket stark bok, med en debatt som vi måste våga ta.« KRISTIANSTADSBLADET


Geir Lippestad var Anders Behring Breiviks huvudförsvarare i rättegångarna efter attacken mot regeringskvarteren och massakern på AUF:s sommarläger i juli 2011. Det vi kan stå för beskriver rättegången ur hans perspektiv.
Lippestad inleder boken med att skildra hur han kör till sitt sista möte med Breivik efter rättegångens slut, för att sedan gå tillbaka till frågan om vad som fick honom att åta sig uppdraget. Därefter beskriver han hela rättegångsförloppet, med personliga reflektioner och utvikningar som ger en fördjupad bild av skeendet och hans hållning som försvars.
Lippestad resonerar inte minst kring de svåra moraliska utmaningar som han och de andra försvarsadvokaterna stötte på i sitt arbete. Det vi kan stå för är därför ingen renodlad rättegångsskildring, utan också en bok om människovärde och demokrati, och om juristens roll i det rättssamhälle som måste omfatta alla till och med de som vill förgöra det.

GEIR LIPPESTAD [född 1964] är den norska advokat som den 23 juli 2011 på den åtalades egen begäran tog på sig att vara försvarsadvokat åt Anders Behring Breivik, den värsta massmördaren i Norges historia. Inledningsvis bemöttes han med misstänksamhet: Vad var det för sorts människa som till synes utan betänkligheter kunde tacka ja till ett sådant uppdrag?
Mediepressen under rättegången var enorm, både från norska och utländska medier. Lippestad valde att bemöta journalisterna med vad han kallar värdebaserad kommunikation. I slutet av året valdes han till »Årets person« i flera av Norges rikstäckande tidningar.

»En fascinerande inblick i Breviks tänkande och de svåra moraliska avvägandena i arbetet att företräda honom.« KARIN OLSSON, EXPRESSEN

»Ett innerligt, lågmält, välformulerat och intelligent försvarstal för demokratin. En mycket stark bok, med en debatt som vi måste våga ta.« ÅSA CARLSSON, KRISTIANSTADSBLADET

»Lippestad ska ha beröm för att han erkänner både sina tvivel kring uppdraget och sina felsteg under det. Det visar hur unikt vansklig denna händelse har varit att hantera, även för de professionella.« VERDENS GANG

»Lippestad argumenterar skickligt mot rasism och främlingsfientlighet, för jämlikhet och rättvisa.« MORGENBLADET
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Det vi kan stå för : Anders Behring Breiviks advokat om rättegången, pressen, sitt arbete och sina värderingar
 2. +
 3. Fly från monster

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fly från monster av Dermot Clemenger, Helene Arkhem (inbunden).

Köp båda 2 för 325 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Det vi kan stå för : Anders Behring Breiviks advokat om rättegången, pressen, sitt arbete och sina värderingar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En modig man
  Anna Birgitta (Dalarna), 1 april 2024

  På morgonen efter de fruktansvärda dåden blev Lippestad uppringd eftersom Breivik begärt att få honom som försvarare. Inget lätt beslut men han beslöt, efter att ha rådgjort med sin hustru, att han i alla fall skulle tala med B och därefter besluta hur han skulle göra.
  Beslutet blev att han skulle åta sig uppdraget under förutsättning att han kunde få fler advokater till stöd och hjälp. Så blev det och under drygt ett år gjorde de allt för att B skulle bli så rättvist bedömd som möjligt efter omständigheterna.
  Ett mycket modigt beslut!

 2. Fantastiskt intressant bok med många intressanta...
  Christina, 27 september 2013

  Fantastiskt intressant bok med många intressanta resonemang kring filosofiska dilemman, vikten av rättvisa till varje pris och konsten om att kunna värdera sina val grundligt. Dessutom en intressant inblick i hur det gått till bakom rampljuset i en av Nordens största rättegångar i modern tid.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Geir Lippestad

 • Jag försvarade Anders Behring Breivik: Mitt svåraste brottmål

  Geir Lippestad

  »En fascinerande inblick i Anders Breiviks tänkande och de svåra moraliska avvägandena i arbetet med att företräda honom.« Expressen »Geir Lippestad är utan tvekan en man med sunda värderingar, och jag kan inte annat än beundra honom för hans mod ...

 • Olin Anders Breivikin asianajaja

  Geir Lippestad

  Huomattavasti raskaammalta tuntui päämiehemme aiheuttama paine. Breivik alkoi hiljalleen hahmottaa, millainen tulevan oikeudenkäynnin pitäisi hänen mielestään olla. Näkemystä oli mahdoton sovittaa oikeusvaltion toimintakehyksiin. Breivik pyrki oik...