Det kallas manshat (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (2.1 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
153
Utgivningsdatum
2014-07-14
Förlag
Modernista
ISBN
9789174993288
Det kallas manshat (e-bok)

Det kallas manshat E-bok

E-bok (EPUB), Svenska, 2014-07-14

Styckköp

95

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
"Alla som börjar slappna av i den feministiska kampen och tycka att vi ju ändå har det ganska bra rekommenderas denna bok som åter bringar liv i vreden." Nina Björk, Dagens Nyheter

När Carin Holmberg skrivit färdigt sin avhandling i sociologi, Det kallas kärlek (1993), om könsmaktordningen bland unga till synes jämställda par, hade hon mycket vrede kvar. Den fick sitt utlopp i Det kallas manshat, en rak och ilsken debattbok där hon visade grundläggande ojämlikheter mellan könen med en rad exempel hämtade ur media. Varför tycker den unge fotografen Jens Assur att jämlikheten "gått för långt" för att hans sambo vägrar att städa? Varför betraktas kvinnliga chefer som "manliga"? Varför får så många feminister frågan om de är manshatare? Carin Holmberg behöver inte läsa mellan raderna i de tidningsartiklar hon behandlar. Hon läser det som faktiskt står. Som hon skriver i sitt nyskrivna förord: "Den bärande tanken i boken är att vi genom att inte lyssna utan enbart höra dels missar tillfällen att förstå, analysera och kritisera könsmakten, dels reproducerar densamma."
Carin Holmbergs Det kallas manshat är en av de tre första titlarna i Modernistas systerserie Feminista. Den är Carin Holmbergs andra bok, och gavs ut första gången 1996. Det kallas manshat är ett vasst och lättillgängligt redskap för den som vill förstå könsmaktens mekanismer, ett slags handbok i feminism om man så vill. Feministas utgåva är försedd med ett nyskrivet förord av författaren själv.

CARIN HOLMBERG är sociolog med inriktning på frågor som rör maktrelationer mellan kvinnor och män. 1993 kom hennes avhandling Det kallas kärlek - Om kvinnors underordning och mäns överordning bland unga jämställda par i Sverige. Hon är född 1959 och bosatt i Ösmo.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Carin Holmberg