Det kallas manshat : en bok om feminism (pocket) Det kallas manshat : en bok om feminism
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
126
Utgivningsdatum
2015-01-09
Upplaga
1
Förlag
Modernista
Medarbetare
Sundh, Lars (form)
Dimensioner
178 x 110 x 8 mm
Vikt
77 g
SAB
Ohj-c
ISBN
9789174996272
Det kallas manshat : en bok om feminism (pocket)

Det kallas manshat : en bok om feminism

(10 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2015-01-09
19 79 Du sparar 76%
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
När Carin Holmberg skrivit färdigt sin avhandling i sociologi, »Det kallas kärlek« (1993), om könsmaktordningen bland unga till synes jämställda par, hade hon mycket vrede kvar. Den fick sitt utlopp i Det kallas manshat, en rak och ilsken debattbok där hon visade grundläggande ojämlikheter mellan könen med en rad exempel hämtade ur media. Varför tycker den unge fotografen Jens Assur att jämlikheten "gått för långt" för att hans sambo vägrar att städa? Varför betraktas kvinnliga chefer som "manliga"? Varför får så många feminister frågan om de är manshatare?

Carin Holmberg behöver inte läsa mellan raderna i de tidningsartiklar hon behandlar. Hon läser det som faktiskt står. Som hon skriver i sitt förord: "Den bärande tanken i boken är att vi genom att inte lyssna utan enbart höra dels missar tillfällen att förstå, analysera och kritisera könsmakten, dels reproducerar densamma."

CARIN HOLMBERG är sociolog med inriktning på frågor som rör maktrelationer mellan kvinnor och män. 1993 kom hennes avhandling »Det kallas kärlek«, om kvinnors underordning och mäns överordning bland unga jämställda par i Sverige. Hon är född 1959 och bosatt i Ösmo.

Pressröster:

»Varför en så snar återutgivning av denna bok? kan man undra. För att den är värd det. För att den fortfarande gäller, för att den ger en redig och lättläst grundkurs om vissa bärande strukturer i manssamhället och för att den frilägger konflikter i stället för att försöka släta över dem.«
Nina Lekander, Expressen

»Holmberg lyckas göra analyser man egentligen har hört förut till nya aha-upplevelser. Alla som börjar slappna av i den feministiska kampen och tycka att vi ju ändå har det ganska bra rekommenderas denna bok som åter bringar liv i vreden.«
Nina Björk, Dagens Nyheter
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Det kallas manshat : en bok om feminism
 2. +
 3. Den härskande klassen : en bok om Sveriges politiska elit

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den härskande klassen : en bok om Sveriges poli... av Bengt Ericson (pocket).

Köp båda 2 för 38 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Det kallas manshat : en bok om feminism. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Snabbkurs!
  Mea, 15 februari 2016

  Jag har läst ytterst lite feministisk litteratur tidigare, därför bjöd boken på mängder av ögonöppnare.
  Vissa saker i den här boken var uppenbart föråldrade, vilket också var intressant eftersom jag var så ung då den skrevs och de egna bakåtblickandet bidrog till insikterna vid läsningen. Omedvetet har jag bidragit till ett status quo.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Carin Holmberg