Arkitektur för Bo bra på äldre dar : tre tävlingar i Burlöv, Gävle och Linköping (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
151
Utgivningsdatum
2014-01-31
Upplaga
1
Förlag
KTH Abe-arkitektur
Dimensioner
240 x 165 x 10 mm
Vikt
428 g
SAB
Ic,720.79
ISBN
9789175019536
Arkitektur för Bo bra på äldre dar : tre tävlingar i Burlöv, Gävle och Linköping (häftad)

Arkitektur för Bo bra på äldre dar : tre tävlingar i Burlöv, Gävle och Linköping

Häftad Svenska, 2014-01-31
239
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Att tävla i arkitektur och stadsbyggnad har en lång tradition. Den moderna tävlingen är en institution som varit i praktiskt bruk i över hundra år. I Sverige har arkitekttävlingar använts som socialpolitiskt instrument under 1900-talet för att förnya äldreboenden. Tävlingen har varit ett sätt att gestalta sociala reformer och ge politiken ett arkitektoniskt formspråk. I denna tradition har tre arkitekttävlingar organiserats under åren 2011 och 2012 i de tre kommunerna Burlöv, Gävle och Linköping. Tävlingsuppgiften var att skapa nya bostäder för äldre. Boken berättar om dessa försök att förnya arkitekturen.

Tävlingarna ingår i regeringsprogrammet Bo bra på äldre dar, som administrerats av Hjälpmedelsinstitutet. Rapporten undersöker satsningen på arkitekttävlingar i fyra delstudier. Den första behandlar kommunernas intresse av att arrangera tävlingar som syftar till vård, omsorg och trygghet i boendet för äldre. Den andra beskriver arbetet med lokala förstudier och utvecklingen av program till tävlingarna. Den tredje analyserar kommunernas inbjudan och urval av arkitektkontor till tävlingarna i Burlöv, Gävle och Linköping. Den fjärde redovisar tävlings- och bedömningsskedet.

I den här rapporten får vi veta hur arkitekterna tolkade uppgiften och vilka kvaliteter i tävlingsförslagen som låg till grund för juryns val av vinnare. Tillsammans ger delstudierna i rapporten en bild av arkitekturens bidrag till det åldrande samhället och dess arkitektoniska utmaningar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Arkitektur för Bo bra på äldre dar : tre tävlingar i Burlöv, Gävle och Linköping
  2. +
  3. Arkitekturtävlingar : erfarenheter från Finland

De som köpt den här boken har ofta också köpt Arkitekturtävlingar : erfarenheter från Finland av Reza Kazermian, Magnus Rönn, Charlotte Svensson (häftad).

Köp båda 2 för 368 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna