Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Läsålder
Unga vuxna
Antal sidor
198
Utgivningsdatum
2012-06-08
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Månpocket
Medarbetare
Scheutz, Sofia (form)
Dimensioner
178 x 111 x 17 mm
Vikt
120 g
SAB
uHc
ISBN
9789175030784
Pojkarna (pocket)

Pojkarna

(8 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2012-06-08
55
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
En originell och magisk tonårsskildring

Vi fyllde fjorton år den våren, Bella, Momo och jag.
Vi höll oss för oss själva.
Om vintereftermiddagarna var vi oftast i Momos rum, men under den varma delen av året satt vi i Bellas trädgård, eller inne i växthuset om det regnade.
Vi levde mitt i allt detta sprakande och det fick mig att glömma att jag var Kim, att jag hade en kropp som växte och sprängde. Växthuset var en frizon, ett rum att gå till där andra lagar gällde.

På dagarna utstår Kim tillsammans med sina tjejkompisar Bella och Momo killarnas kränkningar, men på nätterna dricker de av nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar.

Kim kan inte få nog av friheten i en annan kropp och blir som pojke också kär i Tony. Tillsammans upplever de både spänning och attraktion, men som tjej är inte Kim intressant för Tony.

Pojkarna är en tonårsskildring som ingen annan. Den kombinerar det plågsamt vardagliga med det vackert magiska i en berättelse om uppväxt, förvandling, kärlek och systerskap.

"Pojkarna är en intensiv blandning av mystik, realism och jämlikhetsdebatt. Frågor om identitet och kön skär brutalt genom radhusområdet och den honungstunga prosan gör snabbt karaktärerna till tickande tonårsbomber. Det är fullständigt livsavgörande frågor de brottas med: tvingande normer och syrestinn längtan. /.../ Pojkarna är en symboltyngd och brännande berättelse, som domineras av detaljerade iakttagelser och suggestiva stämningar." Jonna Fries, Smålandsposten

"/.../ tveklöst en värdig och spännande Augustprisvinnare." Petter Lindgren, Aftonbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Pojkarna. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Besatt av könsskillnader
    Anni, 25 april 2016

    Jag är innerligt glad att jag valde att läsa boken själv först så att jag inte gav den till min fjortonåriga dotter, då jag finner innehållet oerhört kränkande och destruktivt i sin framtoning. Språkligt och stilistiskt finns föga att anmärka på, men innehållsmässigt är boken så grotesk och verklighetsfrånvänd med sina schabloner av killar som vulgära, hatande, våldsbejakande, kriminella könsdrivna varelser medan tjejerna framställs som intetsägande våp som vill förvandla sig till killar. Och... Läs hela recensionen

  2. Intressant handling, men lite rörigt.
    Carro, 29 juli 2014

    En lättläst bok med korta kapitel och en lite annorlunda handling. En intressant idé och handlingen är okej, men sättet den framförs på, är stundtals något förvirrande, innan man har vant sig vid författarens sätt att berätta historien på, och hoppet mellan nutid och dåtid känns också lite rörigt. Tyckte bättre om boken "Om du var jag" av samma författare, men "Pojkarna" får ändå godkänt.

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Pojkarna