Agaat (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
712
Utgivningsdatum
2013-02-14
Förlag
Månpocket
Översättare
Niclas Hval
Originaltitel
Agaat
Medarbetare
Wohlfahrt Larsson, Elsa (form)
Dimensioner
180 x 110 x 40 mm
Vikt
386 g
SAB
Hce
ISBN
9789175031712
Agaat (pocket)

Agaat

(74 röster)  |  Läs 12 recensioner
Pocket Svenska, 2013-02-14

Slutsåld

Sydafrika, 1996: apartheidsystemet har fallit. Den vita lantbrukarhustrun Milla de Wet ligger förlamad och kan bara kommunicera genom blinkningar. Hon är helt utlämnad till Agaat, som ägnar henne en noggrann men ilsken omsorg. Agaat är svart och har levt med familjen de Wet i hela sitt liv. Hon räddades undan ett fasansfullt öde när hon som femåring, vanskött och med ett lätt handikapp, togs in i familjen och nästan blev som en dotter. När den ende sonen föds blir hon hans barnflicka och förtrogna, medan relationen till Milla blir alltmer komplicerad. Förhållandet mellan de båda kvinnorna, präglat av makt och vanmakt, står i centrum för Millas dagböcker. Och i dem finns nyckeln till den oerhörda laddning som råder mellan de två kvinnorna.
Berättelsen om den vita lantbrukarhustrun Milla de Wet och den svarta kvinnan Agaat gestaltar den såriga sydafrikanska samtidshistorien som ingen annan roman gjort tidigare. Den har fått ett enastående mottagande i alla länder där den kommit ut. "Böcker som Agaat", skrev New York Times, "är skälet till att människor läser romaner och att författare skriver dem."
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 12 recensioner av Agaat. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Läs den!
  Anne O, 2 maj 2016

  Äntligen!! En bok som berörde mig på alla plan. Så intressant, så ordrik, så osentimental. Känner att jag lärt mig något. Och vilket fantastiskt arbete översättaren gjort. Har aldrig tidigare ägnat översättaren så många tankar som i den här boken. Måste vara svettigt värre! Något av det bästa jag läst!

 2. En bok som fångade mig helt. När jag förstått...
  Helena, Frösön , 7 oktober 2013

  En bok som fångade mig helt. När jag förstått strukturen med berättarens olika röster, kom jag in i tempot och balansen mellan då och nu, tankar och dagbok. Fantastisk berättarkonst!

 3. En fängslande bok som ju mer man läser blir bättre och...
  L8 johansson, 3 september 2013

  En fängslande bok som ju mer man läser blir bättre och bättre.
  Beskriver allt så man ser det framför sig och känner med karaktärernas olika öden i ett för mig egentligen okänt Sydafrika.
  Väntar med spänning på flera böcker av Marlene Van Niekerk.

 4. Intressant och välskriven bok om relationer, makt och...
  Marianne , 2 september 2013

  Intressant och välskriven bok om relationer, makt och kärlek i ett Sydafrika fyllt av rasfördomar. Om landsbygden och dess människor, om lidande och död. Mycket läsvärd.

 5. Fängslande personbeskrivning, samtidigt som det ger en...
  Malin Ljungberg, 14 augusti 2013

  Fängslande personbeskrivning, samtidigt som det ger en uppfattning om hur rasrelationernas förändring i Sydafrika kan prägla personliga upplevelser. Hur gestaltar sig det stora i det lilla sammanhanget? Vad betyder ens roll i samhället för vem man utvecklas till.

 6. Oerhört bra bok! Men svår att komma in i, det tog ett...

  Oerhört bra bok! Men svår att komma in i, det tog ett tag innan de olika avsnitten hängde ihop för mig. Men vilken historia! Och så spännande det blev vartefter denna omfångsrika bok fortskred. Läs den!

 7. Ska Du bara läsa en bok, välj den här!! På väg med...
  anita harning, 11 juni 2013

  Ska Du bara läsa en bok, välj den här!! På väg med buss mellan Örnsköldsvik och Göteborg slukade jag den här boken!! Fantastisk skildring av ett kvinnoöde i S-A efter apartheid!!

 8. Fantastisk historia ! Den har allt, över och...

  Fantastisk historia ! Den har allt, över och underklass. Äktenskap, föräldararoll, livet på landet i Sydafrika. Kampen mellan raser. En riktig berättelse..Milla har ALS(?) totalförlamad, men vi får följa alla hennes tankar från "sjukbädden".Nutid och tillbakablick..många decennier tillbaka. En riktig bladvändare...om än på över 700 sidor. Språket är strålande och att det går att finna så många synonymer.....man nästan "gungar" med i språket!

 9. En expose över maktspel, kvinnors utsatthet,...
  Carsäf, 30 maj 2013

  En expose över maktspel, kvinnors utsatthet, över/underordning i ett Sydafrika där förändringens vindar blåser. Kärleken till jorden går som en röd tråd.

 10. Underbar, man njuter av vartenda ord. Det är inte...
  MARIANNE ALSTERMARK, 23 maj 2013

  Underbar, man njuter av vartenda ord. Det är inte slutet man jagar fram till, tvärtom vältrar man sig i de olika scenerna och tankarna. Man önskar att boken aldrig skulle ta slut. Utmärkt översättning till svenska, en eloge till översättaren!

 11. Intrikat berättande som litar på sin läsares förstånd...
  Lejon, 17 maj 2013

  Intrikat berättande som litar på sin läsares förstånd och inlevelse. Vacker beskrivning av Sydafrika som älskat hemland ur boerättlingsperspektiv och samtidigt en knivskarp och hjärtskärande skildring av åtskillnad, närhet och kärlek trots allt under apartheidtidens sista årtionden.

 12. En bred komplex berättelse fylld av oväntade...
  Estelle, 30 april 2013

  En bred komplex berättelse fylld av oväntade vändningar. Härligt med en så tjock BRA bok! Kom flera gånger att tänka på A Roys bok De små tingens gud. Samma flöde, samhällskritik och berättarlust

Visa alla 12 recensioner

Bloggat om Agaat