Den sårade divan : Om psykets estetik (och om Agnes von K, Sigrid H och Nelly S) (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
368
Utgivningsdatum
2016-08-17
Förlag
Månpocket
Dimensioner
180 x 110 x 25 mm
Vikt
200 g
SAB
Vla:kc.5
ISBN
9789175035734
Den sårade divan : Om psykets estetik (och om Agnes von K, Sigrid H och Nelly S) (pocket)

Den sårade divan : Om psykets estetik (och om Agnes von K, Sigrid H och Nelly S)

(17 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2016-08-17

Slutsåld

Vad är galenskap? Eller, rättare sagt, hur ser den kvinnliga galenskapen ut? Vi känner till diagnoser som hysteri, schizofreni och paranoia, men vet mindre om hur dessa diagnoser kan användas av patienterna själva, som roller eller masker. I Den sårade divan undersöker Karin Johannisson växelspelet mellan individ och sjukidentitet, en identitet patienten själv kan ta över, forma och använda. Man kan underordna sig den - eller ta makten över den.

Titeln syftar på Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs. Till skillnad från de flesta kvinnor med psykiatrisk diagnos under 1900-talets första hälft behåller de sin professionella identitet livet igenom. Det gäller också när de är som djupast inne i det sjuka, intagna på sinnessjukhus. Alla tre vistas, kortare eller längre tid, på Beckomberga, ett dårhus, en cittā dolorosa, inbäddad i en park av imaginär frid.

De är födda ungefär samtidigt, och de drabbas alla av stor ångest. Den blir en central del av deras jag och förs in i olika diagnoser. Allt de därefter gör kommer att betraktas genom detta sjukdomsfilter. Deras eget förhållande till sjukidentiteten är ambivalent. De hanterar den både passivt och aktivt och behåller i varierande grad ett slags egenmakt över den.

De är sårade divor, men på olika sätt.

Karin Johannisson skriver om Agnes von K, Sigrid H och Nelly S utifrån deras patientjournaler. Deras öden fälls in i en kontext av kultur, psykiatri, kön, kropp, sexualitet - allt det som ryms i bilden av kvinnan under modernitetens 1900-tal.

"ofrånkomlig för dem som vill förstå mer av gender och psykiatri", Johan Cullberg, SvD

"Var helst ni stöter på något av denna skarpsynta idéhistoriker ska ni stanna till och läsa", DN

"en enastående bok", Jönköpings-Posten
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Den sårade divan : Om psykets estetik (och om Agnes von K, Sigrid H och Nelly S). Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Den sårade divan: om psykets estetik
  Ann-Christine Falck, 3 april 2017

  Ganska tungläst bok med mycket ingående skildringar dag för dag hur tre kvinnliga konstnärer och författare åker in och ut på mentalsjukhus på grund av psykisk sjukdom. De vistas alla tre långa perioder på olika vårdinrättningar och behandlas med den tidens metoder (1900-talets första hälft) för sina symptom.
  Karin Johannisson sätter in kvinnoskildringarna i en social kontext om synen på kvinnans roll i samhället och de förväntningar som ställs på henne som kvinna något som står i stark k... Läs hela recensionen

 2. Tung
  Astrid Lerviks, 27 mars 2017

  Svårläst, alldeles för tung information i början, de flesta köper (antagligen) boken för att den beskriver tre intressanta personer och deras öden i förra seklet. Känns som fakta- studielitteratur. Tyvärr kan/ska jag inte rekommendera denna bok.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Karin Johannisson